Yerli Cola'ya 'Boykot' Zammı

İsrail'in Filistin'de yaptığı katliamlar nedeniyle Coca Cola ve Pepsi gibi küresel cola markalarının boykot edilmesi, yerli üretim colaya olan talebi artırdı. Kayseri'de üretilen Meysu Cola'nın fiyatı talep artınca önemli ölçüde yükseldi. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri bülteninde…

Yerli Cola'ya 'Boykot' Zammı

İsrail’in geçtiğimiz yılın Ekim ayında Filistin’e yönelik başlattığı katliam, pek çok ekonomik dengenin de değişmesine neden oldu. Dünya çapında insanlar, katliamları durdurmak için çeşitli eylemler yaparken, İsrail’i destekleyen küresel gıda ve giyim markaları da protesto edilerek, satın alınmıyor.

Yerli Cola'ya 'Boykot' Zammı

Dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi bizim ülkemizde de İsrail malları ve İsrail yanlısı olan firmaların ürünleri boykot ediliyor. Boykot nedeniyle, söz konusu yiyecek, içecek gibi pek çok ürünün satışı neredeyse durma noktasına geldi. Türkiye’de en çok boykot edilen ürünlerin arasında Coca Cola ve Pepsi gibi içecek markaları da bulunuyor.

Yerli Cola'ya 'Boykot' Zammı

Coca Cola ve Pepsi’nin boykot edilmesi, en çok yerli üretim cola ürünlerine yaradı. Kayseri’nin köklü firmalarından olan Meysu’nun ürettiği Meysu Cola’nın yanı sıra Kristal Cola, Huzur Cola gibi markalara olan talep önemli ölçüde arttı.

Yerli Cola'ya 'Boykot' Zammı

İçecek sektöründen edinilen bilgiye göre, boykotla birlikte en çok talep gören ürünlerin başında Meysu Cola geliyor. Bir anda talep patlaması ile karşı karşıya gelen Meysu ise, cola fiyatlarına birkaç ay içinde önemli ölçüde zam yaptı.

Yerli Cola'ya 'Boykot' Zammı2,5 litrelik Meysu Cola 34,90 TL’ye yükselirken, 330 ml teneke Meysu cola ise 27 liraya yükseldi. 2,5 litrelik coca cola 50 liradan satışa sunulurken, 330 ml teneke cola 40 liraya satılıyor. Son zamlarda birlikte, Meysu’nun ürettiği ürünlerin, küresel marka olan Coca Cola’ya yaklaşması dikkat çekti.

İsrail-Filistin arasındaki gerilim öncesi fiyatı 15-20 TL bantlarında seyreden Meysu Cola'nın İsrail menşeili ürünlerin boykot kararı sonrası artış göstermesi tepkileri de beraberinde getirdi.