Yerli aşıda umut veren gelişme: antikor yüzde 100

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, Nisan sonunda raporları Sağlık Bakanlığı 'na teslim edilen yerli aşının, 250 gönüllü üzerinde uygulanan ikinci faz sonuçlarında gönüllülerde yüzde 100 antikor görüldüğünü söyledi.

Yerli aşıda umut veren gelişme: antikor yüzde 100

UMUT VERİCİ GELİŞMELER

ERÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, ERÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Aydın ile birlikte, Kayseri Gazeteciler Cemiyeti (KGC) 'nin yeni başkanı Metin Kösedağ 'a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu. Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Çalış, Erciyes Üniversitesi Aşı Araştırma Geliştirme Merkezi (ERAGEM) Müdürü Prof. Dr?. Aykut Özdarendeli ve ekibi tarafından geliştirilen yerli aşının Faz-2 aşamasında elde edilen verilerde, gönüllülerdeki antikor düzeyinin yüzde 100 olarak görüldüğünü ifade etti.

DİĞER PARAMETRELERDEKİ SONUÇLAR DA YÜZ GÜLDÜRÜCÜ

Söz konusu gelişmeyi, umut verici olarak niteleyen Çalış, "Daha da önce de belirttiğimiz üzere Nisan ayı sonunda Sağlık Bakanlığımıza, Aykut Hoca ve ekibinin yürüttüğü aşı çalışmasındaki verileri ilettil. Raporlar bize Faz-2 aşamasında uygulama yapılan gönüllülerin antikor düzeylerinin yüzde 100 olduğunu gösteriyor. Bu, çok umut verici bir gelişme. Ama sadece antikor düzeyi değil, diğer etken parametrelerde de olumlu sonuçlar aldık." dedi.

EYLÜL 'DE ACİL KULLANIM ONAYI ALINABİLİR

Bundan sonraki aşamada Faz-3 çalışmalarının Sağlık Bakanlığı ve Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) tarafından yürütüleceğini belirten Çalış, "Bundan sonraki süreç bizimle istişare halinde, Sağlık Bakanlığı ve TÜSEB kontrolünde ilerleyecek. Sayın Sağlık Bakanımız, Faz-3 çalışmalarına kısa sürede başlanacağını ve eğer gelişmeler beklendiği gibi giderse Eylül ayında acil kullanım onayı alınabileceğini açıklamıştı. Gelişmeler doğrultusunda Türkiye 'de 20, 30 kadar merkezde ve belki yurt dışında Faz-3 'ün uygulaması yapılacak." diye konuştu.

Aşı üretiminin fizikî ve insan kaynağı alt yapısı gerektirdiğini belirten Çalış, üretimle ilgili sürecin de yine Bakanlık ve TÜSEB kontrolünde ilerleyeceğini sözlerin ekledi.

Selma Kara