Yerel seçimlerde oy kullanmamanın cezası var mı?

31 Mart günü yerel seçimler için oy kullanmak isteyen milyonlarca vatandaş, sandık başına gidecek. Peki, yerel seçimler için oy kullanmak istemeyen vatandaş için 'oy kullanmama' cezası kesilecek mi? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in, Kayseri haberlerinde…

Yerel seçimlerde oy kullanmamanın cezası var mı?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yerel seçimlere sayılı günler kala milyonlarca vatandaş yerel yönetimdeki yöneticilerini belirmek için sandık başına geçecek. Dolayısıyla bazı sebeplerden ötürü oy kullanmayacak olan vatandaşlar oy kullanmama cezası olup olmadığını merak ediyor.

Yerel seçimlerde oy kullanmamanın cezası var mı?

Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve genel seçimlerde oy kullanmanın zorunlu olduğunu ve oy kullanmayan seçmenlere idari para cezası verildiğini belirtiliyor. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından belirlenen 2023 yılı için oy kullanmama cezası 22 TL olarak belirlenmiştir.

Oy kullanmama, seçmenin oy hakkını etkilemez

2002 yılında yapılan anayasa değişikliği ile belediye seçimlerinde oy kullanmanın zorunluluğunun kaldırılmasıyla birlikte, seçmenlere herhangi bir ceza uygulanmamaktadır. Oy kullanma hakkının Anayasa'nın 67. maddesiyle güvence altına alındığı ve herkesin bu haktan yararlanma hakkına sahip olduğu belirtiliyor. Bu hak, ancak kanunla sınırlandırılabilir ve oy kullanmamanın cezasının bu sınırlamalardan biri olduğu gösteriliyor. Ayrıca Oy kullanmama cezası, seçmenin oy kullanma hakkını etkilemez.