Yeni Yılda Bir Zamda Sigaraya Geliyor!

Yılın son günlerine girilirken, Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla, yeni yılda bir zam da sigaraya geliyor! Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberinde…

Yeni Yılda Bir Zamda Sigaraya Geliyor!

Yılın son günlerine girilirken, Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla, yeni yılda bir zam da sigaraya geliyor!

Yeni yılda sigara fiyatlarına yönelik yapılan düzenleme, Nispi Özel Tüketim Vergisi'nde (ÖTV) yapılan yüzde 63'ten yüzde 57'ye çekilme kararıyla birlikte gerçekleşti. Maktu ÖTV'nin etkisiyle bir paket sigaradaki maktu vergi 1.1043 TL'den 4.8058 TL'ye yükseltilirken, asgari maktu vergi tutarı da 22.228 TL'den 28.498 TL'ye çıkarıldı. Bu değişiklikle birlikte, 1 paket sigaradaki vergi eşik fiyatı 35.28 TL'den 50 TL'ye çıktı, böylece 50 TL'nin altında sigara piyasaya sürülme ihtimali düşürüldü.

Nispi ÖTV'deki indirim, firmaların sigara fiyatlarına yansıttıkları zam tutarını düşürdü. Her 1 liralık maliyet artışını sigara fiyatlarına yansıtabilmek için yapmaları gereken zam tutarı, 7.5 liradan 5.2 liraya indirilerek rekabet, kaçak riski ve maliyet unsurlarına bağlı olarak firmaların kendi kararlarına bırakıldı. Ancak, Maktu ÖTV'nin etkisiyle sigara fiyatlarındaki ortalama 3.5 TL'lik bir zam bekleniyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilileri, düzenleme öncesinde firmalarla enflasyonla mücadele gerekliliğini görüşerek, firmaların zam oranlarını mümkün olduğunca minimumda tutmaya çalışacaklarını belirtiyor. Bu bağlamda, yeni yılda sigara fiyatlarına 2-5 TL arasında zamların gelmesi bekleniyor.