BEN şahsen yıllardan beri yazar- çizerim dilimin döndüğü kadarıyla da anlatmaya çalışırım Kayseri devlet yatırımlarından beklediği payı alamıyor diye. Evet, Kayseri devlet yatırımlarından beklediği payı alamıyor. Geçtiğimiz hafta sonu Güneydoğu’ya yaptığım gezi sırasında bunu bir kez daha görmüş oldum.
Geziye giderken yolun büyük bölümünü gece gittik bunun içinde işin farkına pek varamadım.
Ama dönüşte yolun tamamını gündüz geldik ve işin farkına daha iyi varma şansına kavuştum,
Diyeceğim şu ki Kayseri’den çıktığın zaman Maraş Elbistan sınırlarına varana kadar geçtiğim yollar bu güzergahın en eski kötü yolları olduğunu gördüm. Bana göre Maraş bölgesine yapılan tüneller neredeyse Kayseri’ye Cumhuriyet döneminde yapılan yatırımlara ekonomik bakımdan eşit durumdadır.
Maraş bölgesine tüneller yapılmış viyadükler yapılmış otobanlar yapılmış bölünmüş yollar yapılmış ve hiç bozuk ve tehlike arz eden bir yol kalmamış.
Yol boyu Antep, Urfa, Mardin, Diyarbakır arasındaki yerlerde aynı güzelliği sahip yatırımlarla süslenmiş durumda.
Şurası da kötü diyecek bir yer bulamazsınız. Aracınıza bindiğiniz zaman inene kadar neredeyse hiç viraj bile görmeden gideceğiniz yere ulaşabiliyorsunuz.
Ama bizim Kayseri- Ankara arasındaki yollar bile henüz bölünmüş yol statüsüne bile kavuşamamış durumda. Yıllardan beri hala yapıp söküp yeniden yapıyorlar ve ya yapmaya çalışıyorlar. Bunun yanında bir tek metre bile otobanımız yok yapılmadığı gibi yapmayı da düşünen yok.
Belki diyeceksiniz ki “Kardeşim sadece yol yapılmakla büyük bir yatırım mı yapılmış oluyor yol var ama diğer yatırımlara bakacak olursanız Kayseri çok yatırım almış durumdadır” diyeceksiniz.
Kayseri olarak biz başka yatırımlardan da beklenen payı almış değiliz daha henüz bağımsız bir hava alanımız bile yok. Yıllardan beri hava alanı genişletme çalışmalarını tamamlamış değiliz. Hızlı tren dersen ne zaman gelecek ona da anca allan bilir.
Diyarbakır a yapılmış olan hava alanı Kayseri’yi fersah fersah geçmiş neredeyse uluslararası bir hava alını hüviyetindedir.
Şehir içi yollar bile Diyarbakır da Kayseri yollarını geçmiş te ileri bile gitmiş durumda. Yeni kurulan mahallelere yapılan modern yapılar bile Kayseri’yi kat kat geçmiş durumda.
Hasılı, kimse Güneydoğu Geri kalmış bölge demesin geri kalmış devlet yatırımlarından pay alamamış bir şehir varsa o da bizim Kayseri.
Çünkü Kayseri’nin siyasi sahibi yok. Birkaç milletvekilinden başka milletvekillerinin adı var kendileri yok. Bu durumda da kimse kendiliğinden gelip bize yatırım yapmaz.
Bu güne kadar bu hep böyle olmuştur. Başka bir deyimle böyle gelmiş böyle gidiyor. Ama, bu böyle olmamalıdır. Böyle gelip böyle gitmemeli ve Kayseri de kaderine sahip olacak milletvekillerine ve devlet hizmetlerine kavuşmalıdır.
Ha şunu da belirteyim Güneydoğu’nun böyle güzel hizmetler almasına da çok sevindim. Orası da bizim memleketimiz bizim insanlarımız yaşıyor. Türk Bayrağı’nın dalgalandığı her yer bizimdir. Ancak ben bir kıyaslama yapmak istedim yoksa kıskanmış falan da değilim.
Dilerim bir gün Kayseri’de devlet yatırımlarından beklediği payı alma imkanına kavuşur.