KAYSERİ’de Coronavirüs’ün yayılmasının en büyük sebepleri sıralanırken, “Düğün, toplu taşıma ve taziye” deniliyordu...
Ben birçok kez dile getirdim...
İYİ Parti İl Başkanı Sebati Ataman bir sabah raylı sistemde sosyal medya canlı yayını yaparak durumun ciddiyetini ortaya koymaya çalıştı.
Kayserili vatandaşlar sosyal medya hesaplarında toplu taşıma araçlarından fotoğraflar, videolar paylaştı.
Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Mustafa Çelik başka bir konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, “Yüzlerce yeni araç alarak gençleştirdiğimiz Toplu Taşım Filomuzun salgın döneminde eksiksiz olarak çalışması gerektiği halde ekonomik sebepler bahanesi ile nasıl verimsiz çalıştırıldığını; tüm hemşerilerimiz görmektedirler.” diyerek dile getirdi...
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “toplu taşımada ayakta yolcu taşınmasın” talimatı da üstüne eklendi...
Bu süreçte Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç da toplu taşıma için hamlelerine hazırlık yaptı, ekip kurdu, finansman oluşurdu ve şu anda Kayseri’de toplu taşımada neredeyse ayakta yolcu taşınmaz oldu.
Dile kolay günde 150 bin yolcunun toplu taşımada oturarak seyahat etmesini organize etmek külfetli olduğu kadar da zor bir iş.
Dün Vali Şehmus Günaydın ve Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç’ın maske denetimi vardı.
Başkan Büyükkılıç, denetimler öncesinde toplu taşımaya Türkiye’ye örnek olacak şekilde nasıl çekidüzen verdiklerini açıkladı;
Günde 8 bin 400 tarifeli, 600 de ek sefer düzenleyen belediye, Raylı sistem araçlarının da sefer sıklığını 5 dakikaya kadar düşürdü. 24 otobüs daha alarak ulaşım filosunu güçlendirdi.
Böylece belediye günde ortalama 150 bin yolcuyu sağlıklı bir şekilde taşıyarak vaka sayılarını artışını frenledi.
Büyükkılıç, vaka sayısını olumlu yönde etkileyen ayakta yolcu almama kararını 15 gün daha uzatarak, bu alandaki kararlılığını sürdüreceklerini açıkladı.
Vali Şehmus Günaydın da Büyükkılıç’ın bu yöndeki gayretini ve ortaya çıkan sonucu övdü:
“15 gün önce Büyükşehir Belediyesi’nin aldığı kararla toplu ulaşımda ayakta yolcu almamaya başladık. Bunun vaka sayılarının artışının durmasında çok büyük etkisi oldu” dedi.
Toplu taşımanın bu hamleleri ekonomi gerektiren işler.
Virüsün bulaşmadaki odak noktalarından birisi toplu taşıma ise ve Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin aldığı önlemlerle bulaşmaya fren konuldu ise tavsiyem o ki, 15 gün değil bu beladan kurtulana kadar sistem böyle devam etmeli.
Belediye bu durumun maddi külfetini kaldırsa bile devletin bu toplu taşıma sistemini finanse etmesi gerektiğini düşünüyorum.
Pandemi döneminde ekonomik tedbirler kapsamında bu da düşünülmeli.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ben de bu vesileyle belediyeler adına mektup yazmış olayım.