Muhammed Kösedağ

Anadolu Kulüpleri ve Türk Futbolunun Geleceği

Muhammed Kösedağ

Süper Lig, her sezon büyük heyecanlar ve dramatik anlar yaşanarak tamamlanıyor. Kayserispor, son haftalarda taraftarlarına büyük stres yaşatsa da ligde kalmayı başardı. Ancak bu durum, Kayserispor için neredeyse bir alışkanlık haline geldi. Takım, sezonu taraftarlarını rahatlatmadan tamamlamıyor. Bu döngüyü kırmak gerekiyor, ama nasıl? Bu sorunun cevabı, birçok Anadolu takımının da yüzleştiği karmaşık sorunlarda yatıyor.

Anadolu takımlarının çoğu, üst üste 3-4 sezon boyunca istikrarlı performans sergilemekte zorlanıyor. Bir sezon zirveyi zorlayan bir takım, 1-2 yıl içinde ya düşmemeye oynuyor ya da küme düşüyor. Şampiyonluk yaşamış Bursaspor'un durumu içler acısı; Eskişehirspor ve Malatyaspor gibi diğer örnekler de benzer kaderi paylaşıyor. Kayserispor da birkaç yıldır bu tehlikeyi yaşıyor, ancak bir şekilde ligde kalmayı başarıyor. Yine de bu durumun devam edeceğinin bir garantisi yok. Bu nedenle, geleceğe yönelik planlamalar yapılmalı.
Anadolu takımlarının en büyük sorunu, ekonomik açıdan yeterli güce sahip olmamaları ve belirli bir sistemlerinin bulunmaması. Yanlış transfer politikaları, yeterli maddi gücün olmaması ve altyapıdan futbolcu yetişmemesi, bu kulüplerin istikrarsız performanslar sergilemelerine ve birkaç yıl içinde alt liglere kadar düşmelerine neden oluyor. Bir dönem büyük umutlar bağlanan Altınordu FK da beklentileri karşılayamadığına şahit oluyoruz.

Türk futboluna yeni bir dönem şart. 

Anadolu kulüpleri kendi kendini çevirebilecek imkanlar oluşturup, kendi sistemlerini kurmalı. İstanbul takımları bir şekilde yolunu buluyor. Ancak Anadolu kulüpleri küme düştüğünde, geri dönüşleri kolay olmuyor. Bu nedenle, takımlar geleceğe yönelik planlar yaparak kendi sistemlerini kurmalı ve 'tam bir futbol kulübü' mantığıyla çalışmalı.

Anadolu Kulüplerinin liglerde kalıcı olması için naçizane fikrim; Ekonomik yapılandırmasını doğru işlemeli, altyapı yatırımlarını arttırmalı, doğru transfer politikaları izlemeli, kulüp yönetimini profesyonelce yapmalı ve son olarak taraftar desteğini mutlaka ama mutlaka almalı…

Anadolu kulüplerinin başarısızlık döngüsünü kırabilmesi ve Türk futbolunda kalıcı bir yer edinmesi için yukarıda belirtilen adımların atılması gerekmektedir. Geleceğe yönelik sağlam planlamalar ve doğru stratejilerle, bu kulüplerin sürdürülebilir başarı elde etmeleri mümkündür. Türk futbolunun genel başarısı, Anadolu kulüplerinin güçlenmesiyle daha da artacaktır.

Yazarın Diğer Yazıları