İslam’ın önemli emirlerinden biriside Adalettir. Adalet, bir şeyi yerli yerine koymak, yani haklıya hakkını vermek demektir. Şimdi İslam’ın şartlarından birisinin adalet olması gerekmiyor mu? Allah şöyle buyuruyor. 16/ Nahl 90. “Muhakkak ki Allah, adaleti, iyiliği, akrabaya yardım etmeyi emreder, çirkin işleri, fenalık ve azgınlığı da yasaklar. Allah, düşünüp tutasınız diye size öğüt veriyor.” Bu ayette Allah dünya nizamını sağlayan şu esasları emrediyor, buna karşılık da üç yasağı da açıklıyor. Bunlar şunlardır. ADALET: Her şeyi tam olarak yerine getirmek, herkesin hakkını vermek ve ölçülü davranmak demektir. Adalet hem fertlere, hem de yöneticilere yükümlülük yüklemektedir.
İHSAN: İyilik etmek, hayır yapmak, bağışta bulunmak ve emredilen şeyi gerektiği gibi yerine getirmektir. AKRABAYA YARDIM: uzak ve yakın akrabaya iyilik etmek, ihtiyaçlarını karşılamak ve onlara karşı iyi davranmaktır. FAHŞA: Yalan, iftira, dedikodu, gıybet, kul hakkı, kamu hakkı ve zina gibi söz veya fiiliyatta işlenen günahlar ve çirkinliklerdir. MÜNKER: Dinin ve aklıselimin beğenmeyip fena kabul ettiği iş ve davranıştır. BAĞY: İnsanlara karşı üstünlük iddia edip onları, zulüm ve baskı altında yaşatmak demektir. Şimdi Müslüman’a düşen görev nedir? Her duyduğuna aldanmayıp, KUR’AN ’ı doğru okuyup, doğru bilgilere ulaşıp dünyasını ve ahretini kurtarmaktır.
5/ Maide 8. “Ey iman edenler! Allah için hakkı ayakta tutan, adaletle şahitlik eden kimseler olun. Bir topluluğa duyduğunuz kin, sizi adil davranmamaya itmesin. Adaletli olun; bu, Allah korkusuna daha çok yakışan bir davranıştır. Allah’a isyandan sakının, Allah yaptıklarınızı hakkıyla bilmektedir.” Abdest, namaz, oruç, hac ve kelimeyi şahadet nasıl İslam’ın şartı ve direği ise, Adalette, sosyal hayatın en önemli denge unsuru ve teminatıdır, yani İslam’ın şartıdır. 4/ Nisa 58. “Allah size, mutlaka emanetleri ehil olanlara vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğinizde adaletle hükmetmenizi emreder. Allah size ne kadar güzel öğütler veriyor. Şüphesiz Allah her şeyi işitici, her şeyi görücüdür.” 5/ Maide 42. “...Ve eğer hüküm verirsen, aralarında adaletle hükmet…” Ayette, Peygamber hüküm verirse ancak Allah’ın indirdiği vahiyle hükmedecektir. Bu ayetleri bize tebliğ eden Peygamber nasıl olurda bu ayetleri İslam’ın şartı olarak söylemez denir. Bu ayetler doğal olarak zaten İslam’ın şartıdır.