Üzerinden bir ay kadar geçen büyük depremlerin ve halen artçılarıyla sarsılmakta olduğumuz daha küçük çaptaki depremler sebebiyle felaketin boyutu insani ve sosyal yönleriyle ortaya çıkmaya başlamış olduğundan depremin zihinlerimizde oluşturduğu yıkıcı etkilerden bir nebze olsun uzaklaşmak ve sevdalısı olduğum güzel şehrimiz Kayseri’mizi deprem bölgelerinden şehrimize göç eden afetzedelere de tanıtmak amacıyla bu yazı hazırlanmıştır.
1-Kronolojik Tarihçesi İtibariyle; Şehrimizin 25 Km. doğusundaki, Kültepe'den (Karum "Kara höyük ve Kaniş) ten çıkan çivi yazısı tabletler, buranın, M.Ö. 3500 yıl kadar önceki bir yerleşim merkezi olduğunu göstermektedir.
Burada ilk önce Hitit, Asur ve Babillerin yaşadıkları görülmektedir. Buradan çıkarılan çivi yazısı tabletler ve seramik eserler, Anadolu’nun en eski tas tablet ve seramik eserleridir. Bilim adamlarına göre Anadolu’nun tarihi burada başlamıştır.
O dönemde Kayseri Kapadokya’nın başkentidir ve Mazaka diye adlandırılmıştır. Medler, Persler M.Ö. 37’den M.S. 1107’ye kadar Romalılar yönetiminde kalmıştır. M.S. 17de Romanın bir eyaleti durumuna gelen Kapadokya'nın son kralı Arhalaios buranın adını değiştirmiş "Kaesara” koymuştur. Pers döneminden sonra İ.Ö 380-1.S.17 yılları arasında Kapodokyanın Başşehridir. Roma İmparatoru Tiberius tarafından İ.S. 17 de kent zapt edilince adına Kayzer’in Kenti anlamına gelen "Caesarea" denmiştir. Kent, daha sonra Sasaniler, Godlar, Bizanslar İranlılar tarafından istilalara uğramıştır. M.S. 7.YY, da Emeviler kenti ele geçirmişlerdir.
M.S.XIII-YY’da kent Danişment oğullarından Melik Mehmet Gazi zamanında Türk'ün ve İslamın eline geçer. Daha önce, Roma (17-185), Bizans (396-1071) dönemlerini yaşarken dört kez, kısa sürelerde Arapların eline geçen kent 1074 yılında Kutalmış oğlu Süleyman Şah tarafından fethedilmiştir. Şehir XII. ve XIII. ncü yüzyıllarda en görkemli devrini yaşamıştır.1135-1142 yılları arasında Danişmentlileri Niksar ve Eski Malatya'dan sonra üçüncü Başkenti olmuş, Eretna Devletinin de Sivas'tan sonra 1334-4380 yıllarındaki Kadı Burhaneddin Devletine bağlanmıştır.
1398 de ilk kez Yıldırım Beyazıt tarafından Osmanlıların, 1400 de Karamanoğullarının, 1419 da Memlukluların eline geçmiştir. Daha sonra Dulkadiroğullarına bırakılan Kayseri, 1436 da II. Murat tarafından yeniden Osmanlı topraklarına katılmıştır. Karaman Beylerbeyliğinin 7’nci sancağından biri, Tanzimat sonrasında da Ankara Eyaletinin 5’nci sancağından biri olmuştur. Cumhuriyetin ilanından sonrada il yapılmıştır.
2-Coğrafi Konumu, Ekonomik vd. Kültürel Mirası İtibariyle; İlimiz Orta Anadolu bölgesinde, doğusunda Sivas ve Kahramanmaraş, batısında Niğde ve Nevşehir Kuzeyinde Yozgat, Güneyinde Adana ile çevrilidir. Bölgede karasal iklim hakimdir. Erciyes dağı kente 20 Km. uzaklıkta 3916 mt yükseklikte volkanik bir dağ olup, Türkiye’nin kayak merkezleri arasında, kayak sporuna çok müsait ve pek çok sayıda kayak pistine sahip bir kayak merkezidir.
Şehrin sanayisi son derece gelişmiş olup, organize sanayi bölgeleri mevcuttur. Demiryolu ve karayolu ağının kavşak noktası olması sanayinin gelişmesinde önemli rol oynamıştır. Mobilya ve tekstil sanayiinde, kapı üretiminde çok sayıda firmaya sahiptir. Türkiye’nin en büyük kuruluşlarına ev sahipliği yapmaktadır. Söz konusu firmalar mevcut olup üretimler hem yurt içinde tüketilmekte olup, hem de yurt dışına ihraç edilmektedir. El ve makina dokuması halıcığı çok gelişmiştir. Kayseri’nin pastırmadan sonra en önemli üretimi halıdır. Yahyalı ve Bünyan’da üretilen halı ve kilimler el emeği ürünüdür. Kayseri’de bulunan halı fabrikaları geleneksel el sanatlarının uzantısıdır. Hereke’den sonra Kayseri’de ipek halı dokumacılığı gelişmiş ve buradan diğer illerimize yayılmış olup, ipek halıların hemen hemen tamamı ihraç edilmekte ve bir kısmı da turizmin geliştiği il ve ilçelerde değerlendirilmektedir.
Cumhuriyetin ilanıyla 1926 yılında kurulan Tayyare Fabrikası, pamuklu dokuma fabrikası olan "Sümer Bez Fabrikası, Kayserinin sanayi ve ticarette gelişmesine vesile olmuştur. Bunları takip eden yıllarda; Anatamir Fabrikası 1929 yılında yapılan Bünyan hidroelektrik fabrikası, Yamula Barajı, Çamlıca hidroelektrik santrali, Kayseri Organize Sanayi Bölgesinde üretim yapan doğalgaz çevrim santrali Kayseri sanayisine büyük katkıda bulunmuştur.
Kayseri mobilyada bir dünya markasıdır. Elektrik ve elektronik sanayiinde gelişmiş; güç kablosu, fiber optik kablo, akü, pil, alüminyum iletken, elektronik bakır tel ve çelik tel üretimi yapılmaktadır. Birlik Mensucat Fabrikası, Orta Anadolu Mensucat Fabrikası, Şeker Fabrikası, Çelik Fabrikası gibi fabrikalar, 1973 yılında kurulan 1. Organize Sanayi Bölgesi Kayseri Sanayisi açısından önemli bir döküm noktası olmuştur.