Erkan Şeref

EĞİTİMDE İHTİSASLAŞMA -2

Erkan Şeref

Eğitim sisteminde en büyük kaygılarımızdan bir de sınav sistemidir öğrencilerimiz bir eğitim öğretim hayatı boyunca LGS ve üniversite sınavı olmak üzere iki büyük sınava girmektedir Tabii sadece bu sınavlarla da bitmemekte İlerideki hayatında KPSS sınavı karşımıza çıkmakta peki sınavsız olur mu?

Sınav sistemi olmadan olmaz egitimde mükâfat ve mücazat(cezalandırma) tabikide olması gerekir .Ögrencilerimizden bu sınav sisteminin kaygısını azaltmak ve her an çalışma gayreti içind e olmasını sağlamak için çocuklarımızın 5,6,7,8.sınıfta girecekleri tüm yazılı sınavları Milli Eğitim Bakanlığınca yapılması ve öğretmenlerin sözlü notlarının etkisi azaltılması gerekmektedir. Bu şekilde bir öğrenci eğitim hayatı boyunca devamlı aktif öğrenme şeklinde kalacak her zaman aktif öğrenme metodu ile aktifliği sağlanacaktır. Bu sistemin sonucunda öğrenci liseye ortaokul diploma puanı ile geçecektir. Bu sistemin uygulanması için tüm okulların eğitim seviyelerinin eşit olmasını sağlamamız gerekecektir.

Lisede de bu sistemi uygulaya biliriz bu şekilde sadece bir sene aktif çalışma yerine bir eğitim hayatı boyunca eğitim de aktif bir hale geliriz. Peygamberimizde” Beşikten mezara kadar ilim “sözüne masadak  olmuş oluruz .

Bir önce ki yazımda dile getirdiğim gibi liseye geçecek öğrenci bu şekilde sınav kaygısı bir sınavdan yüzlerce sınava yayılması ile öğrenci daha da rahatlamış olacak ve ihtisaslaşma ile hangi zeka seviyesinde ise ona göre Ressam mı olacak ,mühendis mi olacak,yazılım veya robotik kodlamacı  mı olacak ona göre yönlendirmek gerekecektir tüm okullarımızın eğitim seviyesi eşit hale getirerek adaletli puanlama sistemine geçmemiz gerekecektir .

Tüm Türkiye de sistematik  şekilde Meslek Liseleri en yüksek puanla öğrenci alan meslek gruplarında ön planda olan okullarımızdan olacak.

Tıp Fakültesini okuyacak bir öğrencimiz Sağlık Meslek lisesi okuyarak Tıp Fakültesine hazırlanacak ve burdan mezun olduğunda tam sağlık konusunda uzman bir öğrenci haline gelecek .

Bir Robotik kodlama uzmanı veya yazılımcı olmak için Meslek lisesinin Yazılım bölümünü bitirerek Bilgisayar mühendisliğini kazanacak ve mezun olduğunda tam bir uzman Yazılımcı olarak Vatanı ve milleti için faydalı işler yapacaktır. Vatani ve imani konularlada tam olarak eğitilmesi gerekmektedir ...

Sınavın yaygınlaşması durumunda LGS ve Ünüversite sınavlarıda  bir ölüm kalım meselesi olmaktan çıkarak tam eğitimi sağlamış olacağız.

Yazarın Diğer Yazıları