'WhatsApp hak ihlalinde bulunuyor'

Kayseri Barosu Avukatlarından Emir Akpınar, WhatsApp 'ın güncelleme onayı dayatmasının, Türk Ceza Hukukuna göre açık bir hak ihlali olduğunu söyledi.

'WhatsApp hak ihlalinde bulunuyor'

Son günlerde gündemden düşmeyen WhatsApp 'ın güncelleme dayatmasının, TCK 'nın 5237 sayılı 135 'nci maddesine aykırı olduğunu belirten Akpınar, durumu açık bir hak ihlali olarak değerlendirdi. Normal şartlarda TCK 'nın ilgili maddesine aykırılıkta bulunan kişilere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verildiğini kaydeden Akpınar, "Anayasa 'nın 20.maddesi hükmü açıkça kişinin özel hayatının gizliliğine vurgu yapmakta ve kişinin özel hayatına saygı duyulmasını isteme hakkına sahip olduğunu dile getirmektedir. Hem Anayasa hem de TCK 'nın ilgili maddesine göre WhatsApp güncellemesi açık olarak hak ilhali yapmaktadır." dedi.
TÜRK VATANDAŞINA AYRIMCILIK...
Avrupa ülkelerinde uygulamayı kullananların gizlilik sözleşmesini reddetme hakkı olduğunu ancak Türk vatandaşların sözleşmeyi kabul etmeden uygulamayı kullanamayacağının altını çizen Emir Akpınar, "Bu demektir ki sözleşme şartları kabul edilmeden uygulamayı kullanmayı sağlayan bir düzenleme mevcut değildir. Dolayısıyla kişisel veriler ve özel hayatın gizliliği noktasında Avrupa ülkeleri vatandaşları ile ülkemiz vatandaşları arasında WhatsApp kaynaklı bir ayrımcılık söz konusudur." diye konuştu.

İHA