Velilere aidat parası şoku – Bağış parası zorunlu mu?

Kayseri'de bazı okullarda istenen 1000'er TL'lik aidat parası velilerde şok etkisi yarattı. Veliler bağış parası adıyla alınan aidat parasının yasal olup olmadığını araştırıyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri bülteninde…

Velilere aidat parası şoku – Bağış parası zorunlu mu?

2023-2024 yılının başlamasıyla velilerden aidat parası istenmesi velileri şok etti. Veliler kendilerinden bağış parası adıyla öğrenci başına 1000’er TL alındığını iddia etti. 

Okulların açılmasıyla bazı veliler sosyal medya başta olmak üzere bazı online platformlarda aidat topladığını öne sürerek duruma tepki gösterdiler.

Bir veli ise tepkisini dile getirirken, ‘Okullar başlayalı daha 2 ay oldu, 200’er TL aidat parası, 20’er TL akıllı tahta ücreti, fotokopi kâğıtları, temizlik ücretleri derken az kaldı özel okul fiyatına gelecek ilköğretim okulumuz. “MEB bize ödenek ayırmıyor” diyerek, velileri bankamatik olarak gören bir sistem gelişmiş, hayretle izliyorum durumları. Okulun fotokopi makinelerinin ücreti bile bizden tahsil edilmek isteniyor, temizlik malzemeleri ve hademe maaşları da 2 ay içerisinde okulumuzda yapılan kermese zorla destek olmak zorunda bırakıldık. Ya bir şeyler hazırlamak zorundaydık ya da 50’er TL “Bağış” yapmak zorunda. Resmen okul bizi haraca bağladı. Lütfen bir önlem alınsın artık bu duruma!’ ifadelerini kullandı.

2023-2024 eğitim öğretim yılı Eylül ayında başladı. Her yıl olduğu gibi yine okullar açılırken okul aidatı konusu gündeme geldi. Veliler bir dönem konuyla ilgili şikâyetini dile getirince okul aidatı almanın yasak olduğunu açıklanmıştı. Ancak bu durum okul öncesi eğitimi kapsamıyor. Okul öncesi eğitim grubunda katkı payı adıyla aidat alınması kararlaştırıldı. Ne kadar ödeneceği ise Nisan ayında kurulan komisyon tarafından kararlaştırılacağı belirtildi.

Velilerin akıllarında ise tek bir soru - Okullarda aidat parası yasaksa bu para neden isteniyor? 

Velilere aidat parası şoku – Bağış parası zorunlu mu?

Peki aidat parası neden isteniyor? 

Konuyla ilgili aslında birçok yanlış anlaşılma söz konusu. Devletin okullara ayırdığı bütçe çok sınırlı olduğundan okullar MEB’in kendi koyduğu yönetmelik dışına çıkmadan velilerden okullara para girişi sağlayarak okul ihtiyaçlarını giderir. Okul kendi personelini çalıştırır çünkü devletin okullar için görevlendirdiği kadrolu çalışan hizmetli sayısı okulun her şeyine asla yetişemez. Ayrıca okullarda kırtasiye için gerekli malzemeyi de göndermez. Bütün bunları okul idaresi karşılayamayacağı için velilere aidat ya da bağış parası şeklinde yansıtılır. 
Bağışı her okulda kurulan ve kurulması zorunlu olan okul aile birlikleri toplayarak, okulun ihtiylaçlarını karşılar. Toplanan para ile mal ve hizmet satın almak, bu hizmetlere ilişkin sosyal güvenlik primi ödemeleri, vergi ve benzeri ödemelerin yapılmasını sağlamak için kullanılır.

Ayrıca toplanan paralarla sosyal, kültürel etkinlikler, kampanyalar düzenlenir.

Devlet okulları ihtiyaçları olan personellere İŞKUR üzerinden ulaşıyor. Okulların düzen ve hijyenini sağlamak adına 8 dersliğe 1 personel şarttır. Ayrıca okul kapısında güvenlik görevlisi de bulundurulmalıdır. Bu durumda okullarda 6-7 personele ihtiyaç duyuluyor. Devlet okulları ise bu açığı İŞKUR üzerinden personel desteği sağlayarak kapatıyor. İŞKUR ise bu personellerin 1 ya da 2 tanesinin ücretlerini karşılıyor. Diğerlerini ücretleri ise toplanan bağış paraları ile karşılanıyor. 

Aslına baktığımızda devlet, veliden aidat ve bağış almayı bir anlamda zorunlu tutuyor ve bu bağışlarının vergisini ve primlerini de alıyor. Bütün kayıtlar SGK da da vergi dairelerinde de tutuluyor.