Unutulmaya yüz tutmuş meslekler!-Süpürgecilik

Gelişen teknoloji ve değişen çağ ile geçmişte popüler olan meslekler toz olup gitti. Bunlardan bir tanesi olan süpürgecilik mesleğinin bir zamanlar en popüler mesleklerden olduğu biliniyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberinde..

Unutulmaya yüz tutmuş meslekler!-Süpürgecilik

Süpürge ve süpürgecilik gelişen teknoloji karşısında temizlik aracı olarak önemini yitirirken geleneksel bir sanat ürünü olarak değerini korumaya çalışan sanatlarımızdan birisidir.

Süpürgecilik bir dönem çağın en popüler mesleği olurken şimdilerde toz olup yerinin teknolojiye bıraktı. Şimdilerde süpürgelerin yerini robotlar almış bulunmakta. Süpürgecilik mesleğine şöyle bir baktığımızda, süpürgecilik geçmişte Sakarya’da yaygın bir meslektir. Özellikle 1957 yılında süpürge borsasının faaliyete geçmesiyle daha da önem kazanmıştır. Modern temizleme aygıtlarını ortaya çıkması ile temizlik aracı olarak  kullanım işlevi daralan süpürgecilik neredeyse bitmiş durumdadır. 

Süpürge nasıl yapılıyor?

Geleneksel süpürge üretiminde,tarladan toplanan süpürge telleri süpürge yapımına uygun uzunlukta kesilir. Daha sonra tohumları ve yaprakları ayıklanıp demetler haline getirilerek üretici tarafından borsada satışa çıkarılır. Süpürge mesleğini icra eden süpürge yapımcıları tarafından satın alınan süpürge telleri, toplandıktan sonra süpürge atölyelerine getirilir. Kırmızımsı mat bir renge sahip olan otlar, içerisinde kükürt yakılan fırınlarda tütsülendikten sonra altın sarısı parlak bir görünüm kazanır. Bu işlemden sonra otlar saplarından ayrıştırılır ve ayrıştırılan bu saplar süpürgenin tepe kısmında yeniden kullanılır. Yumuşak olması ve kükürdün kolay ıslanması için su ile ıslatılır. Islatılan teller küçük kapalı ve bir ocağı bulunan penceresiz bir odaya konarak kükürtle ağartılır. Kalın, dolgun ve etli olanlar tepelik, ince ve cılız teller ayrılır. Kısa, kırık, koyu renkte düzgün olmayan teller ayıklanarak küçük el süpürgeleri ve top süpürge yapımında kullanılır. Teller temizlenir. 4-9, ya da daha çoğu bir araya getirilip, küçük demetler yapılır. Bunların ikisi birleştirilir, pamuk ipliğiyle bağlanarak, süpürge taslağı oluşturulur. Bağlayıcılar tarafından bu taslağın sapına 4-5 tel yerleştirilerek süpürülürken tutacağımız yere tepelik yapılır daha sonra süpürge taslağına süpürge biçimi verilir. Tokmakla vurularak bu biçim belirginleştirilir. Bağlayıcı kişi ayaklarına bağlı bir düzenek ile sap kısmını sıkıştırıp tel ile sabitler. Oluşturulan bu taslak süpürge dikici tarafından çuvaldız ile dikilerek süpürge haline gelir. 

Eski zamanlarda hem ev için hemde avlu için kullanılan süpürgeler şimdilerde ise gelenek, folklorik ve özlemli ve farklı bir yön ve işlevde varlığını sürdürmektedir.