Üfürükçülere meydan okudu - Deprem Haberleri

Paleosismolog Dr. Ramazan Demirtaş, 6 Şubat'tan bugüne kadar bölgede kaç artçı deprem meydana geldiğini belirterek, depremlerin daha önceden bilinmesinin imkansız olduğunu bir kez daha vurguladı ve önemli bilgiler verdi. Ayrıntılar Kayseri Anadolu Haberin Kayseri Haberinde...

Üfürükçülere meydan okudu - Deprem Haberleri
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kahramanmaraş’ta 6 Şubatta meydana gelen 2 büyük depremden bu yana toplamda 195 artçı deprem oldu.
Türkiye’yi derinden sarsan depremin ardından 243 gün geçti. Bu süre zarfında bir çok falcı, şöhretperest, yalancı, yer biliminden bihaber olan bir çok insan özellikle sosyal medya üzerinden kendini deprem uzmanı olarak göstererek, yer edinmeye çalıştı. 

Bu yöntem doğru değil

Fakat, ünlü Paleosismolog Dr. Ramazan Demirtaş, her zaman sağ duyuya işaret ederek, vatandaşların kirli bilgiden uzak durması adına önemli açıklamalarda bulundu. Depremin daha önceden bilinmesinin imkansız olduğunu yüzlerce kez anlatan Demirtaş, ‘İnsanları intihar aşamasına getirecek veriye dayanmayan sıfırıncı dakika, genel kültür- spekülatif açıklamalar yapmaktan artık vazgeçin. Çünkü uyarı adı altındaki bu tür gizemli açıklamaların halkımız arasındaki yansıması korkudan öteye gitmiyor. Bu yöntem doğru değil’ diyerek üfürükçülere adeta meydan okudu. 

6 Şubat'tan sonra kaç tane artçı deprem oldu?

Yaptığı bilimsel araştırmalar sonucu verilere dayanarak açıklamada bulunan Demirtaş, ‘3.0 ile 5.0 aralığında 195 artçı depremin 20'sini 4.0 ile 5.0 aralığındaki depremler oluşturmaktadır. Bugünkü depremin olduğu yerde 03 Mart 2023 günü Mw=5.0 büyüklüğünde artçı deprem olmuştu. Bugünkü deprem de aynı yerde 4.0 ile 5.0 aralığında olmuş 20 artçı depremden biri’ bilgisini verdi. 

Demirtaş: Fırsat vermeyin, inanmayın

Şöhret edinmek için yapılan paylaşımlara itibar edilmemesini rica eden Demirtaş, ‘Gizemli cümleler kurarak 6 Şubat 2023 depremlerinden sağ çıkmış insanları tedirgin etmeye-psikolojik çöküntüye sevk etmeye hiç kimsenin hakkı olamaz. 6 Şubat-05 Ekim 2023 arasında, 05.10.2023, 18:23, Mw=4.3 depreminin olduğu yerde, 3.0 ile 5.0 aralığında 195 artçı deprem oldu.’ İfadelerini kullanarak, korku pompalamaya çalışanlara fırsat verilmemesi gerektiğine vurgu yaptı.