Tuzağa düşmeyin - Para için küfür ettiriyorlar!

Son zamanlarda para kazanmak adına özellikle sosyal medya üzerinden kendilerine küfür ettirerek kullanıcıları tuzağa düşüren fırsatçılar ortaya çıktı. Konuyla ilgili gazetemize konuşan Avukat Mehmet Emin Hamurcu vatandaşları bu tür oyunlara gelmemesi konusunda uyardı. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri bülteninde…

Tuzağa düşmeyin - Para için küfür ettiriyorlar!

Özellikle sosyal medyayı kullanan fırsatçılar kendilerine küfür ettirmeyi başardıktan sonra bu durumdan faydalanmak adına tazminat davası açarak para kazanıyor. Avukat Mehmet Emin Hamurcu vatandaşları tuzağa düşmemeleri konusunda uyardı.

Tuzağa düşmeyin - Para için küfür ettiriyorlar!

Son zamanlarda büyük artış var!

Son dönemde sosyal medyada hakaretlerin oldukça arttığına dikkat çeken Hamurcu, ‘Sosyal medya tüm dünyada en hızlı büyüyen platformların başında gelmektedir. Sosyal medyanın çok sık kullanılması ve bir an da bu denli büyümesi beraberinde de bazı sorunları ortaya çıkarmıştır. Bu kapsamda sosyal medya platformlarında kolay bir şekilde suç işlemekte mümkün olmuştur. Maalesef bu kapsamda sosyal medyada en sık hakaret suçu işlenmektedir. Bu nedenle yazımızda hakaret suçu ve unsurları ile hakaret suçuna bağlı manevi tazminatlardan bahsedeceğiz. Hakaret suçu TCK madde 125 ve devamında düzenlenmiştir. Söz konusu suçun oluşabilmesi için bir kişinin onur, şeref ve haysiyetine yönelik rencide edeci sözler söylemek veya sövmek yeterli olmaktadır. Bu nedenle de hakaret suçunun sosyal medyada işlenmesi oldukça kolay gerçekleşmektedir. Suçun sosyal medyada alenen işlenmesi ise cezanın artırılma sebebidir. Öyle ki; Türk Ceza Kanunu’nda hakaret suçunun alenen işlenmesi durumunda cezanın artırılacağı açık bir şekilde belirtilmiştir’ dedi.

Kimlik tespiti mümkün!

Sosyal medyada hakaret suçu işleyenlerin kimliklerinin tespit edilemeyeceğini düşünmesiyle rahat davrandıklarını belirten Avukat Hamurcu, ‘Toplumumuzda özellikle sosyal medyada hakaret suçu İnstagram postlarının altına yapılan yorumlarla veya X gönderilerine yapılan yorumlarla işlenmektedir. Kişiler buralarda yaptıkları yorumlarda kendilerinin bulunamayacağını, kimliklerinin tespit edilemeyeceğini düşünerek suçu kolay bir şekilde işlemektedirler. Ancak suç sosyal medyada işlendikten sonra suçu işleyen şahsın kimlik bilgileri gerek kullanmış olduğu IP adresinden gerekse sosyal medya platformuna kayıt olurken kullanmış oluğu telefon numarasından veya mail adresinden tespit edilmektedir. Bu nedenle kişi kendi adında sosyal medya hesabı açmasa dahi kullanmış olduğu mail adresi ile kayıt yaptı ise kimliğinin tespit edilmesi mümkün olacaktır.  Kişi hakaret suçunu işlemesi ile birlikte hakaret ettiği kişiye karşı manevi tazminat ödemesi yapması da mümkün olması kuvvetle muhtemeldir. Zira hakaret edilen kişinin şeref ve onuru zedelendiği için kişilik hakları ve manevi bütünlüğü ihlal edilmiş olacaktır. Bu durumda hakarete uğrayan kişinin manevi tazminat hakkı doğacaktır. Hakaret eden hem cezai bir yaptırımla karşı karşıya kalacağı gibi hem de tazminat davası ile de karşı karşıya kalacaktır’ ifadelerinde bulundu.

Gelir kapısı haline geldi!

Durumu kötüye kullananların da azımsanamayacak sayıda olduğunu vurgulayan Hamurcu, ‘Tabi ki bu durumu kötüye kullananların sayısı da azımsanmayacak kadar fazladır. Zira bazı kötü niyetli kişiler toplumun hassas konuları hakkında veya diğer bazı konularda tahrik edici tweetler veya postlar atmaktadır.  Bu postlara yapılan yorumlarda hakaretler bulunması durumunda ise direkt manevi tazminat davası açılmaktadır. Bu şekilde adeta kendisine hakaret edilmesini sağlayarak manevi tazminatlar ile gelir elde edilmektedir. Hakaret suçunun uzlaşmaya tabi suçlardan olduğu da nazara alındığında bu kötü niyetli kişiler uzlaşma sağlanması için yüksek meblağlı paralar istemekte ve uzlaşı ile de gelir sağlamaktadırlar’ diye konuştu.

Oyunlara gelmeyin!

Vatandaşları bu tür oyunlara gelmemesi konusunda uyaran Avukat Mehmet Emin Hamurcu, ‘Özellikle belirtmekte fayda vardır ki; hiç bir şart ve koşul kişiye hakaret etme hakkı sağlamaz. Bu nedenle hangi sebeple olursa olsun sosyal medyada hakaret edilmemesi gerekmektedir. Ayrıca belirtiğimiz üzere sosyal medyada kendisine hakaret ettirmeye çalışan kötü niyetli kişilerin de olduğu düşünüldüğünde bu kişileri oyunlarına da gelinmemesine dikkat edilmesi gerekmektedir’ dedi.

Tuzağa düşmeyin - Para için küfür ettiriyorlar!