Türkiye'nin israf karnesi açıklandı – Kayserililer rakamları nasıl yorumladı?

TÜİK verilerine göre en çok meyve ve sebze israf ediliyor. Yılda yaklaşık 1 milyar ekmek de çöpe gidiyor. Peki Kayseri halkı israfı nasıl yorumluyor? Detaylar haberimizde…

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Türkiye'nin israf karnesi açıklandı – Kayserililer rakamları nasıl yorumladı?

Türkiye’nin israf karnesi adeta kırıklarla dolu. TÜİK’in açıkladığı israf raporuna göre çöpe atılan gıdalar meyve sebze olarak sıralanırken yılda 1 milyar ekmeğin de çöpe atıldığı belirlendi. Bizde sokağa indik Kayserililere ekmek israfına nasıl önlem aldıklarını sorduk.

İsraf karnesinde zayıf çok

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) ülkede israf edilen ürün türlerini ve miktarını yayımladığı tablo üzücü ve endişe verici.

En fazla israf meyve, sebze ve ekmek olarak sıralanırken tonlarca gıda gıdanın çöpe gittiği ortaya çıktı.

İşte 2024 bilançosu

Çöpe atılan gıdanlar sıralamasında yüzde 40’la taze meyve ve sebze geliyor. Ekmeğin yüzde 31’i israf ediliyor. Neredeyse her 3 ekmekten biri çöpe gidiyor. Bu da yılda 1 milyar ekmek anlamına geliyor.

Türkiye'nin israf karnesi açıklandı – Kayserililer rakamları nasıl yorumladı?

Kayserililerin israf yorumu

İsrafın önüne geçmek için dikkatli olduklarını belirten bir vatandaş yiyecek kadar aldıklarını kalırsa da ertesi gün tüketmeye devam ettiklerini belirtti.

Başka bir vatandaş, ‘Dinimizin tam tersini yaşayan bir millet olduk çıktık. Dinimizde israf haramken en fazla israf eden insanlar konumuna geldik. Biz yiyeceğimiz kadar alıyor. Arta kalan yemekler hayvan barınaklarına gönderilebilir.’ diye konuştu.

Ekmek israf etmediğini belirten bir vatandaş ise komşularının kapıya ekmek astıklarını görevlinin de ekmekleri alarak hayvanlara verdiğini söyledi.

Başka bir vatandaş da açılmamış ekmeklerin kapıya konulduğunu bu nedenle üzüldüğünü ifade etti.

Aşçı olduğunu belirten bir vatandaş ise, ‘Ekmeklerden veya kalan lavaşlardan köfte içi yapılabilir. Lavaşlarda bayatladığı zaman kesilip, fritözle kızartılıp kıtır yapılabilir. Sebzeleri de garnitür olarak hazırlayıp dolaba atılabilir.’ dedi