Tarımda tehlike kapıyı çalıyor: Çiftçiler düşünüyor!

Türkiye'nin önemli kalem sektörlerinden biri olan tarım sektörü bir tehlike ile karşı karşıya. Çiftçiler bu tehlike karşısında kara kara düşünürken ürünlerin verimi de düşüyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde…

Tarımda tehlike kapıyı çalıyor: Çiftçiler düşünüyor!

Türkiye’nin en önemli sektörleri içerisinde önde gelen tarım sektöründe işsizlik dikkat çekiyor. Bu nedenle çiftçiler daha kolay hasat edilen ürünleri ekmek istiyor. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan ise İç Anadolu’da ekilen ürünleri işaret ederek ‘Hasat her bölgede ciddi sorun haline geldi’ dedi.

Artan üretim maliyetleri çiftçileri de derinden etkiledi. Bu kapsamda tarımda çalışacak işçi bulamayan üreticiler el emeği az olan ve daha kolay hasat edilebilen ürünlere yöneliyor. 

Tarımda tehlike kapıyı çalıyor: Çiftçiler düşünüyor!

Tarımda en temel sorun olarak ele alınan işsizlik sorunu Türkiye’nin dört bir yanında ciddi sorun haline geldi. Bu kapsamda susam ve haşhaş geçen yıla kıyasla bu yıl daha az çiftçi tarafından üretilip hasat edildi.

Milliyet’te yer alan habere göre, İç Anadolu’da ekim, sulama, çapa ve hasat gibi işlemlerin daha kolay olduğu ve makine ile yapıldığı ürünler daha fazla ekildi.

Tarımda tehlike kapıyı çalıyor: Çiftçiler düşünüyor!

Meyve ve sebzede ise özellikle hasat dönemi her bölgede ciddi sorun haline geldi. Küçük aile üretiminin yoğun olduğu bitkisel üretim ve hayvancılıkta artık makinelerden en üst seviyede faydalanılabilen ürünler tercih ediliyor.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, özellikle her yıl eylül, ekim, kasım, aralık ortasına kadar 3.5 ay işçinin paylaşılamadığını, buraya gelen tarım işçisinin Konya’ya veya Karadeniz’e fındık toplamaya gittiğini belirterek, ''Onları bekliyoruz ama bazı ürünler dalda kalıyor. Mesela limon ve erkenci mandalina sorun oluyor.'' dedi.

Tarımda tehlike kapıyı çalıyor: Çiftçiler düşünüyor!

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, son dönemi tarım alanında ekilecek ürünlerin işçiye göre seçildiği bir dönem olarak işaret ederek şunları kaydetti: ''Mesela susamda ithal bağımlılık yüzde 80-90, çünkü el emeği yoğun. Getirisi iyi olsa bile işçilik yoğun ürünlerin tercihi azalıyor. Haşhaş da aynı. Makineli ekim, sulama ve hasat sağlanabilen mısırda ise üretim artıyor.'' 

Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım, her dönem belli sorunlarla karşı karşıya kalan üreticinin artık en temel sorununun tarımda çalışacak işçi bulmak olduğunu söyledi.

Tarımda tehlike kapıyı çalıyor: Çiftçiler düşünüyor!

Yıldırım, ''Uzun bir süredir tarımda çalışacak işçi bulmak bir sorundu ama geldiğimiz dönemde artık en büyük sorun. Gittiğim gördüğüm her yerde aynı tablo karşımıza çıkıyor. Özellikle meyve sebze alanlarında. Mesela narenciye hasat döneminde ürünün dalda kaldığına yönelik sitemleri dile getirdik. Pek çok nedeni var. Önemli bir nedeni de işçi eksikliği'' dedi.