Tam 91 yıl önce bugün Kayseri'den Ankara'ya 50 dakikada uçtu!
Bundan tam 91 yıl önce motoru dâhil tamamiyle yerli malı olarak üretilen bir uçak Kayseri'den Ankara'ya 50 dakikada uçtu. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…
Tarihte bugün Kayseri’nin gurur kaynaklarından olan Kayseri Uçak Fabrikası’nda üretilen bir uçak Kayseri’den Ankara’ya 50 dakikada uçtu.
Havacılık, genç cumhuriyetin en büyük hayallerinden biriydi. 6 Ekim 1926’da Kayseri’de açılan uçak fabrikasıyla hayaller gerçeğe dönüştürüldü.
Mustafa Kemal Atatürk’ün büyük önem verdiği havacılık 16 Şubat 1925’te ‘Türk Tayyare Cemiyeti’ kuruldu. Halkın büyük ilgisini gören cemiyet, üç ay gibi kısa sürede yurt genelinde yüz şube açtı.
Akabinde uçak sanayisinin gelişmesi adına Türkiye, Almanya’nın ünlü uçak üreticisi Junkers’la iletişime geçti. Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Kemaleddin Sami Bey, ilk çalışmalara başladı.
Türkiye ve Junkers arasında 15 Ağustos 1925’te kurulacak fabrikanın sözleşmesi imzalandı. Junkers ve Türk Tayyare Cemiyeti’nin ortak olduğu şirketin adı Tayyare ve Motor Türk Anonim Şirketi (TOMTAŞ) oldu. Fabrikanın, Kayseri’ye yapılması kararlaştırıldı.
Türkiye’nin ilk uçak fabrikası TOMTAŞ, 6 Ekim 1926’da açıldı. Fabrikada ilk aşamada 50 Türk ve 120 Alman işçi çalışıyordu. Türk personel, fabrika açılmadan önce Almanya’ya giderek gerekli eğitimi almıştı.
Ancak Junkers’la ortaklık çok uzun sürmedi. 3 Mayıs 1928’de Junkers, tüm hisselerini Türk ortağına devrederek projeden ayrıldı. 1931’de bu defa ‘Kayseri Tayyare Fabrikası’ adıyla yola devam edildi. Fabrikada Türk havacılığı için 200 civarında uçak üretildi.
Bundan tam 91 yıl önce 3 Mayıs 1934 tarihinde motoru dâhil yerli malı olarak yapılan ilk 6 uçaktan 1’i Kayseri’den Ankara’ya 50 dakikada uçtu.