Süt üreticilerine yeni destek kapısı! Bakanlık şartları değiştirdi

Tarım ve Orman Bakanlığı, süt üreticilerinin alacağı desteği doğrudan ilgilendiren yeni bir düzenlemeye imza attı. İlave destekten yararlanmak isteyenler için yeni şartlar getirilirken, düzenlemenin yılbaşından itibaren geçerli olması kararlaştırıldı. Peki, kimler daha fazla destek alabilecek?

Kayseri'de hayvancılıkla geçimini sağlayan binlerce üreticiyi de yakından ilgilendiren yeni bir düzenleme hayata geçirildi. Tarım ve Orman Bakanlığı, çiğ süt üretimine yönelik destekleme sisteminde değişikliğe giderek belirli şartları karşılayan üreticilere ilave destek verilmesinin önünü açtı.

Resmî Gazete'de yayımlanan tebliğle birlikte, soğutulmuş çiğ sütün toplanması ve depolanmasında mesleki yeterlilik şartı öne çıktı. Yeni uygulama, üreticilerin destekleme ödemelerinden yararlanabilmesi için yerine getirmesi gereken koşulları da yeniden düzenledi.

Süt üreticilerine 0,3 katsayılı ilave destek

Düzenlemeye göre, mesleki yeterlilik belgesine sahip personel tarafından toplanarak ilgili işleme tesislerine satılan soğutulmuş çiğ süt için 0,3 katsayılı ilave destek uygulanacak.

Böylece belirlenen koşulları sağlayan üreticiler, mevcut destekleme sistemine ek olarak yeni destek unsurundan yararlanabilecek. Ancak söz konusu katsayı, süt satış fiyatına doğrudan yüzde 30 zam yapılacağı anlamına gelmiyor.

Süt üreticilerine yeni destek kapısı! Bakanlık şartları değiştirdi

Destek almak isteyenler bu şartlara dikkat!

Yeni uygulamada yalnızca sütün soğutulması yeterli olmayacak. Süt toplama ve depolama işlemlerinde görev alan personelin mesleki yeterlilik belgesine sahip olması gerekecek. Söz konusu belgenin onaylı örneği, ilgili işletme, toplama merkezi, tarımsal amaçlı örgüt veya üretici tarafından dilekçeyle Tarım ve Orman İl ya da İlçe Müdürlüğüne teslim edilecek.

 Ayrıca süt toplama merkezlerinin tank kapasitelerine göre farklı kayıt koşulları uygulanacak. Toplam tank kapasitesi 10 ton ve üzerinde olan merkezlerde, ilgili soğutma tankıyla ilişkilendirilmiş en az bir toplama ve bir depolama işlevinin Bakanlığın BSKS sistemine kaydedilmesi gerekecek. Kapasitesi 10 tonun altında kalan merkezlerde ise en az bir toplama veya depolama işlevinin kayıtlı olması yeterli olacak.

Kendi tankında süt soğutan üreticiler de kapsamda

Düzenleme, sütünü kendi işletmesindeki tankta soğutarak doğrudan işleme tesislerine satan veya toplama merkezlerine ulaştıran üreticileri de ilgilendiriyor. Bu üreticilerin ilave destekten yararlanabilmesi için süt toplama işleminin, BSKS'ye kayıtlı ve ilgili mesleki yeterlilik belgesine sahip personel tarafından gerçekleştirilmesi gerekecek. Diğer yandan tarımsal amaçlı örgütler ile il ve ilçe tarım müdürlükleri, mesleki yeterlilik belgesiyle ilişkilendirilen soğutma tankları hakkında üreticilere bilgi vermekle yükümlü olacak.

Yeni destek geriye dönük uygulanacak

Tarım ve Orman Bakanlığının düzenlemesi, 1 Ocak 2026 tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde yürürlüğe girdi. Böylece yeni destekleme şartlarının 2026 yılının başından itibaren geçerli olması kararlaştırıldı.

Kayseri'deki süt üreticilerini de ilgilendiren değişiklikle birlikte, belirlenen koşulları karşılayan üreticiler 0,3 katsayılı ilave destekten yararlanabilecek.