Sürgündeki Doğu Türkistan Hükümeti'nden 'Çerkes Soykırımı' kararı

Birleşik Çerkesya Konseyi'nin, Çerkes Soykırımı'nın tanınması amacıyla yapmış olduğu çağrıya, Sürgündeki Doğu Türkistan Hükümeti'nden yanıt geldi.

Sürgündeki Doğu Türkistan Hükümeti'nden 'Çerkes Soykırımı' kararı

Doğu Türkistan Sürgün Hükûmeti, konseye Çerkes Soykırımı'nı resmen tanıdığını ifade eden bir yazı ile karşılık verdi. Birleşik Çerkesya Konseyi, Sürgündeki Doğu Türkistan Hükümeti'ne gönderdiği başvuru metni ve gelen cevap yazısını paylaştı.

Birleşik Çerkesya Konseyi açıklamasında,"Sürgündeki Doğu Türkistan Cumhuriyeti Hükümeti'nin tüm mensuplarına ve Doğu Türkistan halkına teşekkür ederiz. Çerkesler olarak 21. yüzyılda Doğu Türkistan'da Uygurlar ve diğer Türk halklarına karşı tüm dünyanın gözü önünde sürdürülen soykırımın derin üzüntüsünü yaşıyor, bu insanlık dışı uygulamaların bir an önce son bulmasını diliyoruz." ifadelerini kullandı. 

Doğu Türkistan Sürgün Hükûmeti kimdir?

Doğu Türkistan Sürgün Hükûmeti, Doğu Türkistan'lı Uygur, Kazak ve diğer Türk halklar tarafından sürgünde kurulan bir hükûmet düzenidir ve Doğu Türkistan'ı Çin yönetiminden kurtarılana kadar Doğu Türkistan'ı ve halkını temsil etmeye yetkili tek organ olduğunu iddia eder. Doğu Türkistan Sürgün Hükûmeti, Eylül 2004'te kuruluşundan bu yana ona karşı çıkan Çin tarafından tanınmamıştır.

YASEMİN SERBEZ