Sigara içmek beyni küçültür mü?

Sigaranın insan vücuduna zaraları saymakla bitmez.Sigara içmenin bir çok zararı olduğu gibi bu zamana kadar hiç duymadığınız bir gerçeği öğrenmenin zamanı geldi. Dikkat sigara içmek beyni küçültürüyor...

Sigara içmek beyni küçültür mü?

Sigara içmenin bilinçsel  gerilemeyle ilişkisi olduğuna dair çeşitli bilimsel bulgulara ve sigaranın söz konusu bu etkiyi nasıl gerçekleştirdiğine dair çalışmalar gündemden düşmüyor. Sigaranın bellek, dikkat, algısal idrak, düşünce, dil ve şuur konusunda kilit rol oynayan beynin en dışındaki ‘gri madde’ olarak nitelendirilen merkezi sinir sisteminin ana içeriğinin daha hızlı kaybına yol açtığı ve sigaranın bırakılmasından sonraki süreçte bu olumsuz etkilerin ortadan kalkabileceği gösterdi. Uzmanların yaptığı araştırmaya göre, her gün sigara içenlerin beyin hacimlerinin ortalama 7,1 santimetreküp daha küçük olduğunu ortaya  çıktı. Buna göre sigara kullanımı, beyin hücrelerinin yoğunlaştığı beynin gri maddesinde de 5,5 santimetreküp azalmaya neden oluyor.

Sigara içmek beyni küçültür mü?

Beyin damarlarında büzüşmeye yol açıyor 

Sigara, alkol ve uyuşturucunun direkt olarak beyin damarlarını etkileyen etmenler olduğunu söyleyen uzmanlar , özellikle sigara, damar yapısını bozduğu, beyin damarlarında büzüşmeye, tıkanıklığa ve sertleşmeye sebep olabildiği için beyin kanama riskini ciddi oranda artıcağını belirtiler.