Stajyer ve çıraklara erken emeklilik gelecek mi?

Erken emeklilik süresinde stajyer ve çıraklık mağdurlarının yaşadığı sorunlar çalışma hayatında önemli bir konu haline geldi. SGK başuzmanı İsa Karakaş ise konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde...

Stajyer ve çıraklara erken emeklilik gelecek mi?

Erken emeklilik konusunda bir gün farkla yada stajyer ve çıraklık dönemine ilişkin primlerin sayılmaması nedeniyle erken emekli olamayan birçok işçi bulunuyor. Avukat, doktor gibi belirli meslek grupları için prim yapılandırma hakkı tanınırken diğer sektörde çalışanlar mağduriyet yaşadı. SGK başuzmanı İsa Karakaş ise konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Bir televizyon kanalında konuşan Karakaş, masa başı ayrımcılığı olduğunu belirtti.

Stajyer ve çıraklara erken emeklilik gelecek mi?

Karakaş, sanayi işçi sınıfının prim sayısındaki düşüklüğünde mesleki haksızlık olduğunu vurgulayarak, ''Avukatlara, doktorlara borçlanma hakkı var. Ancak sanayide ağır koşullarda çalışanlara prim hakkı yok. Burada büyük bir mağduriyet var.'' dedi.

En çok ihtiyacı olan sanayi çıraklarına ise prim borçlandırma hakkı tanınmadığını belirten Karakaş, bu durumunun mağduriyeti arttırdığını söyledi.

Stajyer ve çıraklara erken emeklilik gelecek mi?

Karakaş, avukat doktor stajerleri erken emeklilikten yararlanırken sanayi çalışanların primleri çalışma hakkına tanınmadığını, seçim süreçlerinde borçlandırma haklarının verileceğine dair söylemler yer aldığını anımsatarak henüz yasal bir durum yaşanmadığını ifade etti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, staj mağdurları ve kademeli emeklilik hakkında açıklama yapmış gündemlerinde henüz böyle bir durumun olmadığını söylemişti.

Staj ve çırak mağdurları ise yıpranma payı ve erken yaşta başlayan iş hayatı nedeniyle staj ve çıraklık sürecindeki primlerinde çalışma primine dahil edilmesini talep ediyorlar.