Sınır kalkıyor: Zam kapıda!

Kira fiyatlarında yüzde 25 sınırı kalkıyor. Enflasyon oranına göre yapılacak kira artışları kiracıların cebini zorlayacak gibi görünüyor. Yeni düzenleme piyasaları nasıl etkileyecek? Neler öngörülüyor? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde…

Sınır kalkıyor: Zam kapıda!

Konut kiralarında fahiş fiyatı önlemek için kira artış oranı en fazla yüzde 25 olarak belirlenmişti. Ancak bu sınırın 1 Temmuz’da kalkacağı gündemde. Bu sınırın kalkması halinde kira artışları 12 aylık enflasyon ortalaması hesabına göre yapılacak. Nisan ayı baz alındığında yaklaşık yüzde 59.64 seviyesinde bir orana denk geliyor. Emlak Uzmanı Mustafa Özelmacıklı, düzenlemenin kira ve satış piyasasına önemli etkileri olacağını belirtti.

Söz konusu bu değişiklik konut sahipleri için daha yüksek kira geliri anlamına gelirken kiracılar için de ciddi maliyet artışına neden olabilir. Kira artışlarının bu şekilde enflasyon oranına göre belirlenmesi, özellikle düşük ve orta gelirli kesimlerin cebini zorlayabilir.

Kamu Ajans’ta yer alan habere göre, 2 Temmuz itibariyle kira artış oranlarının TÜFE’nin 12 aylık ortalaması esas alınarak yapılması bekleniyor. Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, bu düzenlemenin kira ve satış piyasasına önemli derecede etki edeceğini belirterek boş dairelerin yeniden kiralığa veya satışa çıkarılacağını düşündüğünü kaydetti.

Bu durumla birlikte kiracı ve ev sahibi arasındaki anlaşmazlıkların da azalabileceğini ifade eden Özelmacıklı, anlaşmazlıklar yüzünden artan dava sayısının da azalacağını söyledi.

Yeni kira artış düzenlemesinin piyasada daha gerçekçi ve sürdürülebilir bir denge sağlama potansiyeline sahip olduğunu dile getiren Özelmacıklı, kira artışlarının emlak piyasasındaki dengeleri de etkileyeceğini kaydetti.

Özelmacıklı, ''Kiracı ve mal sahipleri için daha adil ve öngörülebilir bir ortam yaratılması hedefleniyor. Bu düzenleme, emlak sektöründe daha fazla hareketlilik ve canlılık getirebilir.'' dedi.