Şeker'den hayvancılığa destek

Kayseri Şeker'in Gemerek'te bulunan Pandoğa Etçi Damızlık Sığır Yetiştirme Tesisinde dünyaya gelen ve hijyen ile kalite standartlarının en üst seviyesinde büyütülerek belli bir olgunluğa ulaşan buzağılar, geriye kalan yaşamlarını geçirmek üzere Pınarbaşı'nda bulunan çiftliğe nakledildiler.

Şeker'den hayvancılığa destek

Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, Gemerek’te kurulan bu tesisin Türkiye’de ender özelliklere sahip çiftliklerden bir tanesi olduğunu belirterek, burada yetiştirilen damızlık besi hayvanlarının sütlerini almadıklarını ve bu sütlerin buzağıların beslenmesinde kullanıldığını ifade etti.

Akay, tesisin kurulduğu 2 yıllık süre içerisinde yeni buzağıların doğumu ve hayvanların sağlıklı bir şekilde yaşayıp üremesi noktasında çok başarılı sonuçlar da alındığını belirterek, şöyle devam etti: “Yurt dışından getirdiğimiz limuzin ırkı hayvanlar ile birlikte 2018 yılında bu tesisi 800 büyükbaş hayvan kapasitesi olarak faaliyete geçirmiştik. O günden bu güne geçen yaklaşık 21-22 aylık süre içerisinde önemli gelişmeler sağlandı ve başarılı sonuçlar alındı. Allah’a şükür ki tesisimizde çok sayıda buzağı doğumu gerçekleşti ve bu rakam aşağı yukarı 1200 hayvanı aşmış durumda, hatta buzağılar ile birlikte sayının 1300’e yaklaştığını da söyleyebiliriz. Burası Türkiye’de ender özellikte olan çiftliklerden bir tanesidir, burada damızlık besi uygulaması gerçekleşiyor ve damızlık besi uygulamasındaki ineklerin sütünü almayarak, bunun tamamen buzağılarca değerlendirmesi sağlanıyor. Böylece hayvanların doğasına en uygun olan yöntem ve sistem olduğunu söyleyebiliriz. Burada elde edilen buzağıların bir kısmının, Pınarbaşı Çiftliğimize aktarılması gerekiyor. Bugün burada naklettiğimiz elli adet buzağı çağını geçip ve danalığa erişen erkek hayvanlar, Pınarbaşı Pazarören Besi Çiftliğimize nakil edilecek ve bu bizim için bir ilk olacak. Biz, Pandoğa sistemini kurup, Pazarören ve Gemerek’i değerlendirirken, bu anlayış içerisinde hareket edip ve bu anlayışa uygun olarak ilk transferimizi gerçekleştiriyoruz. Buradan nakledilecek erkek besiler, artık Pazarören’de beslenecek ve orada ki ihtiyacımızı bir nebze olsun karşılayacak.”

Başkan Akay, çiftliğin mevcut hayvan kapasitesini aşması halinde, öncelikli olarak Gemerek Bölgesinde pancar tarımı yapan çiftçilere, gelen taleplere göre büyükbaş hayvan verebileceklerini de belirterek, “Bu çalışma ile çiftçilerimizin istekleri çerçevesinde ihtiyaçları karşılanmış olacak, bu çalışma ve sisteme arkadaşlarımız gerçekten çok dikkat ediyorlar, özen gösteriyorlar” dedi. Kurumsal Haber