Şehrin tam ortasındaki mezardan haberiniz var mı?

Asurlular, Bizans, Roma, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi gibi değişik uygarlıkları bağrında barındıran Kayseri'de şehrin tam merkezinde bulunan mezardan haberdar mısınız? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de…

Şehrin tam ortasındaki mezardan haberiniz var mı?

Farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış, 6 bin yıllık geçmişi bulunan kadim kent Kayseri’de nereye baksanız bir medeniyetin izleri bulunuyor.

Merkezde ve ilçelerde adeta açık hava müzesi konumunda olan Kayseri’de sadece Türkiye’nin en büyük meydanlarından olan Kayseri Cumhuriyet Meydanı çevresinde kafanızı çevirseniz bir tarihi esere rastlıyorsunuz. Tarihi Kayseri Kalesi, Kapalı Çarşı, Hunat Hatun, Gevher Nesibe, Yoğunburç, Camiikebir gibi bir çok tarih kokan ve halen ayakta olan eserler şehre büyük bir zenginlik katıyor. 

Peki, Cumhuriyet Meydanı, Sahabiye Medresesi’nin hemen yanı başında bir Roma Mezarı olduğunu biliyor muydunuz?

Sahabiye Medresesi’nin arkasında ve İstasyon Caddesi'nde bulunan Roma Mezarı, ikinci veya üçüncü yüzyıl erken Roma Dönemi'ne ait olduğu sanılıyor.

Roma döneminde, 4. yüzyılda inşa edildiği ileri sürülen yapı, üst katı yıkılmış 12. yüzyıla ait bir Selçuklu türbesinin alt katını oluşturuyor. Mezar, 1956’da ortaya çıkarılarak restore ediliyor. Türbe içerisinde 1317-1318 yıllarına ait mezar taşları yer alıyor. Mezar, siyah kesme taştan, dikdörtgen planlı ve tek tonozlu olarak inşa ediliyor.

Doğu ve batı cephelerinde ikişer havalandırma penceresi bulunan ve iki katlı olarak inşa edilmiş yapıya, kuzey cephenin batı ucuna kaydırılmış bir kapıdan giriliyor.