Şaşırtan Yahyalı düğün adetleri! Damatlar yandı...

Kayseri Yahyalı'da uzun yıllardır süregelen evlilik ve düğün gelenekleri damatları zorlayabiliyor. 3 kuşaktır süren düğün gelenekleri gelecek nesillere taşınmak için özenle korunuyor. Sizi çok şaşırtacak Yahyalı düğün adetlerini sizler için derledik. Bakın damatlar evlenebilmek için ne sıkıntılar yaşıyormuş? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de...

Şaşırtan Yahyalı düğün adetleri! Damatlar yandı...
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kayseri Yahyalı’da uzun yıllardır süregelen evlilik ve düğün gelenekleri damatları zorlayabiliyor. 3 kuşaktır süren düğün gelenekleri gelecek nesillere taşınmak için özenle korunuyor.

Düğün hazırlıkları tamamlanınca damat adayının evine cuma günü Türk Bayrağı asılırdı. Düğün eğlencesi başlamadan akşam saatlerinde damadın arkadaşları, müzikler eşliğinde oyunlar kurarak ikramları yerlerdi.

Damadın bir arkadaşı ertesi gün damadın eline ya da serçe parmağına kına yakardı.

Şimdi geliyoruz bu düğün adetlerinin en ilginç yanına…

Marul şapka, biber kolye, kömür karası ten…

Gelenek gereği, damadın evli sağdıcı damat adayına, ahır temizletme, odun kırdırma, kömür taşıtma ve kavak ağacı kemirtme gibi zorlayıcı işler yaptırıyor. Düğün saati yaklaştıkça sağdıç damada, patlıcan, kabak ve biberden kolye, maruldan yapılmış şapka, yüzünü ve vücudunu kömürle boyayıp başına da bir halat ya da ip geçirdiği damadı düğün alanına getirerek misafirlerin önüne çıkarırdı. Adet gereği sağdıcın dediklerini yapmak zorunda olan damat dualar eşliğinde karşılanır eğlence başlardı.

Damatlar evin üstünden atılırmış

Yöre halkı ise bu adetlerin yumuşatıldığını eskiden damatların evlerin üstünden atıldığını, damadın pencerelerinin söküldüğünü, ıssız bir tarlaya götürülüp yalın ayak suya girdirildiğini şimdiki adetlerin ise eskiye kıyasla çok hafif olduğunu düşünüyor.