Sağlık Bakanı uyardı! - Yanlış Antibiyotik kullanımına dikkat

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yanlış antibiyotik kullanımı ile ilgili uyarıda bulundu. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberinde…

Sağlık Bakanı uyardı! - Yanlış Antibiyotik kullanımına dikkat

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca antibiyotiğin yanlış kullanımı ile ilgili uyarıda bulundu. Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü dolayısıyla antibiyotik hakkında açıklamalarda bulundu.

Dr. Koca, 18 Kasım Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü dolayısıyla antibiyotik hakkında açıklama yaptı. Son yıllarda bilinçsizce kullanılan antibiyotik kullanımının direnç sorunlarına yol açtığını açıklayan Koca, antibiyotiği ağrı ve ateş dindirmek için ya da virüslere bağlı enfeksiyona karşı yanlış kullanılmasının önlenmesi için uyarıda bulundu.

Antibiyotiklerin, sadece bakterilere karşı etkili olduğunu belirten Koca, X isimli sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu.

Bakan koca; ‘Antibiyotikler bilinçli kullanılmalıdır. Bilinçli kullanılmazlarsa, enfeksiyonlara yol açan bakteriler antibiyotiklere karşı direnç kazanır. Bu durumda bile ölümcül hastalıkların tedavisi zorlaşabilir veya imkânsız hale gelebilir. Antibiyotiklerin ateş düşürmek, ağrı dindirmek, virüslere bağlı enfeksiyonları tedavi etmek amacıyla kullanılmaları yanlıştır. Antibiyotiklerin, sadece bakterilere karşı etkili olduğu unutulmamalı. Antibiyotikler, hekim önerisi ve reçete ile alınır. Enfeksiyonu en etkili biçimde tedavi etmek ve direncin ortaya çıkma riskini azaltmak için doğru dozda, doğru şekilde, reçeteye uygun zaman aralıklarıyla kullanılmaları gerekir. Bilinçsiz antibiyotik kullanımının günümüzde dünya genelinde bir halk sağlığı sorununa yol açtığını hatırlatmak isterim.’ ifadelerini kullandı.