'REKLAM KOKAN HAREKETLER'

Kastamonu ile Kayseri arasında yaşanan pastırma tartışmasına Kayserili esnaf da dahil oldu. Pastırmacı esnafı, Kastamonu Belediye Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğlu'nun Kayseri pastırmasına yönelik olarak sarf ettiği sözleri, 'Reklam kokan hareketler.' diye nitelendirdi

'REKLAM KOKAN HAREKETLER'

Kastamonu Belediye Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğlu, Kayseri pastırması ile ilgili olarak, "Çiğ et yemek isteyen Kayseri pastırmasını tadabilir." demişti. Kayseri Ticaret Borsası Recep Bağlamış da, Vidinlioğlu'nun sözlerine, Kastamonu pastırmasının aslında kuru et olduğu şeklinde yanıt verdi. İki şehir arasındaki tartışmayı pastırmacı esnafı da değerlendirdi. Esnafa göre Vidinlioğlu, bu sözler üzerinden reklam yaptı.

"TESCİLLENMİŞ ÜRÜNÜMÜZ"

Pastırma ve sucuk satan 40 yaşındaki Mustafa Aldaş, işçiliği, kullanılan et ve pastırmanın kurumasını sağlayan havanın, Kayseri pastırmasını diğerlerinden ayırdığını söyledi. Pastırmanın Kayseri'nin tescillenmiş ürünü olduğun dile getiren Aldaş, "Pastırmayı Kastamanonu da, Ankara'da üretebilir. Fakat Kayseri’nin ki meşhurdur. Havasından, doğasından, yapılan işçiliğinden farklılık arz eder. Ben Kastamonu pastırmasını da gördüm üretimini de. Kastamonu pastırmasının kesimini traşlama yaparlar, parça parça olur. Kayseri pastırması el doğraması olur, dilim dilimdir. Bu yüzden Kayseri pastırmasına baktığınız zaman yüzünüze güler, kendisini belli eder. Biz İzmit pişmaniyesine, Çorum leblebisine sahip çıkamayız, en güzeli o şehirlerdedir. Her yörenin kendine özgü, lezzeti tadı vardır. Pastırma, Kayseri’ye özgü bir şeydir." diye konuştu.

"AMAÇ KASTAMONU'NUN ADINI ÖNE ÇIKARMAK"

Vidinlioğlu’nun sarf ettiği sözlerin tamamen reklam olduğunu kaydeden Aldaş, “Amaç Kastamonu’nun ismini ön plana çıkartmak. Bu tartışmayla herkes Kastamonu’yu tanımış oldu. ” dedi.

“TARTIŞMALARI MAGAZİNEL BULUYORUM”

45 yıldır pastırma ve sucuk sattığını söyleyen 60 yaşındaki Mehmet Keçlioğlu da tartışmaları magazinel bulduğunu söyledi. Kayseri'nin üretim kapasitesiyle bile diğer şehirlerden önde olduğunu vurgulayan Keçlioğlu, şunları söyledi:

“Kayserimiz şu anda İstanbul’un pastırma sucuk ihtiyacını karşılayan bir yer. Başka yerlerde yapanlar var ama onların bir ayda yaptığını Kayseri bir günde çıkarıyor. O yüzden tartışma konusu yapılması bile gereksiz. Cumhurbaşkanımız ‘Kastamonu pastırması güzeldir’ dedi ama ihtiyaçları karşılamak noktasında Kayseri ile Kastamonu’yu kıyaslamak mümkün değildir. Kayseri bu konuda tek ve tartışılmazdır."

"TARİHTEN BU YANA BİLİNİYOR"

41 yaşındaki esnaf İlhan Aşıcıer ise, tartışmaları 'hileli reklam' diye niteledi. Kayseri pastırmasının çok eski tarihlerden bu yana bilindiğini belirten Aşıcıer, "Bizim pastırmamız Evliya Çelebi’nin bile Seyahatnamesi’nde var mis kokulu et diye. Yine yol Kayseri’ye çıkıyor. Kastamonu da güzel yapıyor olabilir ama takdir edenler müşteriler olmalıdır. Daha sonra yaptığı açıklamalarda da başkan müşterilerin karar vermesi noktasında ifadeler kullandı. Başkanın çeliştiği nokta burası. Belediye başkanımız açıklamalarıyla yanlış bir yol çizdi. Reklamın iyisi kötüsü olmaz diye düşünüyorum. Bu pastırma tartışmaları bir nevi hileli bir reklamdır aslında. Kastamonu kendi ürününü övebilir bir problem yok ama kararı tüketici vermelidir, son söz tüketicidedir.” ifadelerini kullandı.

Özel Haber - Ekrem Nazlı