Ramazan'da kan bağışı yapılır mı?

Altınbaş Üniversitesi Ramazan ayında kan bağışına dikkat çekti. Ramazan ayında azalan kan stoğuna dikkat çeken uzmanlar hastanelerde kan bağışı kampanyası başlattı. Kayserili vatandaşlar araştırmaya başladı. Kan bağışı nerelerde yapılır? Kan bağışı hangi saatler içerisinde yapılır? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in, Kayseri bülteninde..

Ramazan'da kan bağışı yapılır mı?

Altınbaş Üniversitesi’nin yaptığı araştırmaya göre Ramazan ayında kan stoğu azaldı.

Uzmanlar Ramazan ayında azalan kan stoğuna dikkat çekti. Ramazan ayında kan bağışlarının çok etkilendiği dile getiriliyor. Ameliyatların bu dönemde azalmadığını ya da Ramazan nedeniyle ara verilmediğini belirten uzmanlar hastanelerde çeşitli kampanyalar başlattı. Sıkça kan bağışında bulunan Kayserililer de Ramazan ayında kan bağışı yapılıp yapılmayacağını merak ediyor.

Ramazan ayında azalan kan stoğu ile ilgili Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tunç Fışgın açıklamalarda bulundu. ‘Sağlık sektörü 7/24 hizmete devam ediyor. Bu noktada hem kan ihtiyacı olan hastalarımızda hem de ameliyata girecek hastalarımızda bazen zorluklar yaşıyoruz. Bu nedenle de biz tekrar günlük kan bağışı sayısını arttırmak ve normal gündelik sayılara ulaşmak için bir farkındalık oluşturmak istiyoruz.' Açıklamalarında bulunan Fışgın, vatandaşları kan bağışı için hastaneye davet etti.

Ramazan'da kan bağışı yapılır mı?

Prof. Dr. Tunç Fışgın, hastane binasında başlatılan kan bağışı kampanyasına ilişkin yaptığı açıklamada, Türkiye'de her gün 6 ila 8 bin ünite kana ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Kan tedariki konusunda Türk Kızılay’ın yoğun gayret gösterdiğini dile getiren Fışgın, Türk Kızılaya ve kan bağışı gönüllülerine teşekkür etti.

Ayrıca kadınların kan bağışı kampanyalarına katılımlarının düşük olduğuna dikkat çeken Fışgın, şöyle konuştu: 'Buradan kadın bağışçılara, kadın vatandaşlara da seslenmek istiyorum. Sağlıklı olan 18-65 yaş arasında olan, ilaç kullanmıyorsa, ciddi bir hastalığı yoksa bulunduğu bölgesindeki Kızılayın kan bankalarına, Kızılayın mobil merkezlerine, bulundukları bölgelerdeki hastanelerin transfüzyon merkezlerine, kan bankalarına başvurarak bu bağışı yapabilirler. Eminim herkes bu hassasiyeti gösterecektir. Çünkü hastanelerde tedavi hizmetlerinin devam etmesi için kan vazgeçilmez bir ürün.

Elbette ki devlet, hastaneler, kişiler para ile satılan ilaç ve malzemede sıkıntı yaşamıyor, bunlar elde edilebiliyor ama kan ihtiyacımız olduğunda eğer birileri kan bağışlamadıysa o zaman ne yazık ki sorun çözümsüz bir noktaya geliyor. O yüzden bu noktaya bir dikkat çekmek, bu noktada farkındalık oluşturmak istedik.’

Ramazan'da kan bağışı yapılır mı?

Kan bağışı yapmak isteyenler için Türk Kızılay ve bünyesindeki merkezler gece 24.00’e kadar açık

Uzmanlar kan vermek isteyen gönüllüleri Türk Kızılay bünyesindeki ya da yetkilendirdiği merkezlere yönlendiriyor.

Yapılan açıklamalara göre Ramazan boyunca geçerli olmak üzere oruç tutan kan bağışçıları iftar sonrası gece 24.00’a kadar kan bağışı yapabilecekler. Hafta içi çalıştığı için kan bağışı yapamayanlar ise hafta sonu kan verebileceğini belirtti.  

Kan bağışçı şartlarından biri ise vatandaşların 50 kilo altında olmaması ve herhangi bir hastalığa sahip olmaması veya geçirmiş olmaması.

Ayrıca oruçluların kan bağışında bulunmasını önermediklerini aktaran uzmanlar, ‘Kan bağışı için bazı kriterler belirledik ancak ramazan ayında özellikle oruç sırasında kan almaktan çekiniyoruz. Çünkü gün içerisinde su alamayacak bağışçılarımızın iftar sonra kan vermelerinin daha uygun olacağını düşünüyoruz. Böylece hem su açısından hem kan şekeri düşmelerine karşı onları korumak açısından iftar sonrası bağışın daha doğru olacağını düşünüyoruz.’ Açıklamalarında bulundu.