Prof. Dr. Özkul 'Türkiye'nin gen popülasyonu zengin'

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Betül-Ziya Eren Genkök Genom ve Kök Hücre Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Özkul, Türkiye'nin gen popülasyonunun zengin olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Özkul 'Türkiye'nin gen popülasyonu zengin'

ERÜ Genom Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Özkul, Türkiye'de bulunan gen farklılığının dünyanın başka ülkelerinde rastlanmayacak kadar çeşitli olduğunu belirterek, bunun gen popülasyonunda Türkiye'yi zengin bir ülke kıldığını kaydetti. Konu ile ilgili yaptığı açıklamalarda Özkul; "Türkiye gen popülasyonunda zengin bir ülkedir. Bu coğrafya inanılmaz bir genetik zenginliği olan bir coğrafyadır. Bu zenginlik biz genetikçiler için gen kayıtları tutmakta zorluk meydana getirse, işimizi zorlaştırsa ve dezavantaj oluştursa da ülkemizin sahip olduğu çeşitlilik açısından ise zenginliktir" dedi. Prof. Dr. Özkul, söz konusu bu çeşitliliğin gen uyuşması ihtimali açısından daha çok avantaj sunuyor olsa da, bunların kayıtlarının yapılması noktasında ise büyük bir zorluk yaşanacağını kaydetti.

BİTKİ POPÜLASYONU DA ÇOK ÇEŞİTLİ

Türkiye'deki popülasyonun genetiğinin çok farklı olduğunu, Türkiye'deki bitki çeşitliliğinin de bununla paralellik gösterdiğini sözlerine ekleyen Prof. Dr. Özkul, "Türkiye'de bulunan gen çeşitliliğinin fazla olması, aynı zamanda bitki çeşitliliğinin de fazla olduğu anlamına geliyor. Yani bitki çeşitliliği fazla olan bir yerde, genetik çeşitlilikte fazla olur. Türkiye'deki bitki çeşitliliğine baktığınız zaman yine diğer ülkelere göre bu çeşitliliğin fazla olduğunu görürsünüz. Hatta dünyadaki endemik, yani yalnızca belirli bölgede yaşayan ve yetişen, dünyanın başka yerinde yaşama, yetişme ihtimali olmayan bitkilere Türkiye'de diğer ülkelerden daha çok rastlarsınız. Bu da bizim gen popülasyonumuzdaki çeşitlilikle eş değerdedir" ifadesinde bulundu. ÖZEL HABER: KAAN AKBAŞ