Piyasalar tedirgin - Sayısı gittikçe artıyor!

Yüksek enflasyon verileri, ekonomik dalgalanmalar nedeniyle piyasalar da adeta diken üstünde. Son dönemde yapılan konkordato başvurularının son yılların en yüksek seviyesinde olduğu belirtiliyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde...

Piyasalar tedirgin - Sayısı gittikçe artıyor!

Yüksek enflasyon ve maliyet artışları sektörleri de zor duruma sokuyor. Piyasalar adeta konkordato başvurularıyla dikkat çekiyor.

Ekonomim'den Merve Yiğitcan'ın haberine göre, konkordato sayısı yılın ilk beş ayında 500'e dayanırken kararların mahkemelerde yeterli teknik inceleme yapılmadan aceleyle alındığı iddia ediliyor.

Arz talep dengesizliğinin oluştuğu bu dönemde iş dünyasından da çok sayıda konkordato ilanları gelmeye başladı. Bu yılın başından beri 491 şirket için konkardato kararı alındı.

Firmaların ''daha az iş, daha az müşteri' ifadesiyle bu dönemi geçirmeye çalışıyor. Konkordatoların zincirleme etkisinden endişe edilirken kararların aceleyle alınmasından yakınıldığı belirtiliyor.

Konkordatotakip.com sitesinin Basın İlan Kurumu verilerinden Ekonomi için derlenen bilgilere göre, yılın ilk 5 ayında konkordato geçici mühlet kararı verilen dosya sayısı 491, kesin mühlet kararı verilen dosya sayısının ise 202 olduğu kaydedildi.

Piyasalar tedirgin - Sayısı gittikçe artıyor!

Bu yılın ilk 5 ayı geçtiğimiz yıllara fark attı!

2020 yılının tamamında ise 419, 2021 yılında 454, 2022 yılında ise 404 konkordato başvurusunun kabul edildiği göz önünde bulundurulduğunda bu yılın ilk 5 aydaki başvuruları bu dönemleri şimdiden geride bırakmış gözüküyor.

Geçen yılın tamamında ise 519 konkordato kararı alınırken, bu senenin sonunda sayının 1000’e ulaşmasından endişe ediliyor.

Geçen yıl 44 şirket için iflas kararı verilirken bu yıl iflas kararı verilen dosya sayısının 65 olduğu ifade edildi. Konkordato dağılımlarına göre tekstil en riskli sektörlerde başı çekerken inşaat sektörü de ikinci sırada yer alıyor. Ardından mobilya sektörü de 19 konkordato olarak yer alıyor.