Pastırmanın yanına yaklaşılmıyor

Kayseri'nin geleneksel lezzetlerinin en başında gelen pastırma, fiyatıyla cep yakıyor. Pastırma 150 TL ile 250 TL arasında değişen fiyatlarıyla artık sofralarda yer bulamıyor.

Pastırmanın yanına yaklaşılmıyor

Kayseri’nin gözde lezzeti pastırmayı artık sofralarda görmek hayal oldu. Öyle ki pastırma kalitesine göre değişen fiyatlarıyla dudak uçuklatıyor. Esnaflar yem fiyatlarına gelecek zamla birlikte pastırmada yeni bir zam beklendiğini belirtirken, gelecek zamların vatandaşın alım gücünü etkileyeceğinin de altını çiziyor.

“Pastırmanın fiyatı 270 TL’ye kadar çıkar”

Yaz ayında gurbetçilerin gelmesiyle birlikte rahat bir nefes aldıklarını belirten bir esnaf, “Gurbetçiler bu yıl fazlaca geldiler. Piyasaya katkıları oldu. Ekonomik sıkıntılardan dolayı yerli halkın alım gücü düşmüştü. Gurbetçilerin etkisi haliyle oldu. Kısa dönemde olsa bizlere faydalı oldu. Biz henüz bir zam yapmadık ama birkaç firmanın yaptığını biliyorum. Sebepleri de yem fiyatlarına gelen zamlar haliyle besiciyi de etkiliyor. Besiciler de ete zam yapıyor. Yansıması da fabrikalara bizim üreticilere etkisi oluyor. Katlanarak geliyor maalesef. Geçmişte 12 çeşide kadar vardı ama şu an 6 çeşide kadar düştü. Fiyatlarda 150-250 arasında seyrediyor. 270 TL’ye çıkacak bu gidişle” dedi.

 

“Kayseri’ye gelen pastırma almadan gitmiyor”

Yurt dışından ya da şehir dışından gelen vatandaşların eli boş dönmediğini aktaran pastırmacı esnafı, “Kayseri’ye özgü ürünler olduğu için dışarıdan gelen yabancılar pastırma, sucuk, mantı almadan gitmiyorlar. Bizde bu imkanlardan faydalanmaya çalışıyoruz. Son dönemlerde şöyle bir trend gelişti Kayseri’ye gelen insanlar fabrikasyon büyük firma ürünlerinden ziyade butik ürünler tercih ediyorlar. Dolasıyla biz 1 yıldır kendi ürünlerimizi satıyoruz. Yerel olsun isteniyor artık fabrikasyon ürünleri tercih etmiyorlar” şeklinde konuştu.

 

HABER: SELMA KÖSEDAĞ