'Pandemide duygusal ilk yardım' eğitimi
Kayseri Ticaret Odası, (KTO) eğitim faaliyetleri kapsamında zoom üzerinden 'Pandemide Duygusal İlk Yardım' konulu bir eğitim toplantısı düzenledi.
Kayseri Ticaret Odası eğitim toplantılarına bir yenisini daha ekleyerek Pandeminin toplum üzerindeki psikolojik etkilerini masaya yatırdı. KTO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Erol Sırıklı’nın moderatörlüğünde zoom üzerinden gerçekleştirilen “Pandemide Duygusal İlk Yardım” eğitimine ilgi yoğundu.
“BİRİNİN BİZE SES VERMESİNE İHTİYACIMIZ VAR”
Eğitim toplantısının konuğu Psikolojik Danışman Abdulkadir Yiğitsoy’da sözlerine Kayseri Ticaret Odası’nın değerli bir çalışmasında yer almaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladı. Yiğitsoy, “İnsanlar şuan zor bir süreçten geçiyor. Psikolojik desteğe en yoğun ihtiyaç duyduğu bir dönemdeler. İnsanlar bana ‘randevularınız yoğun mu’ diye sorduklarında ‘evet yoğun ama ben bundan çok mutlu değilim’ diyorum. Çünkü aynı toplum içinde yaşıyor ve hissediyoruz. Birçok konuda birlikteyiz. Yaşanan psikolojik anlamdaki zorlanmalar hepimizi çok yoğun etkiliyor. Birinin bize ses vermesine ihtiyacımız var. Birbirimizin sesini duyduğumuzda, duygusal anlamdaki kaygılar, korkular, yaralanmalar ortadan kalkmaya başlıyor” diye konuştu.
“EN DERİN YARALANMALARDAN BİRİ YALNIZLIK”
Pandeminin insanlar üzerindeki etkilerini vurgu yapan Psikolojik Danışman Abdulkadir Yiğitsoy, “En derin yaralanmalardan biri yalnızlık. Özellikle pandemi ile fizyolojik anlamda bir araya gelemiyoruz. Sosyal anlamda internet ve telefon üzerinden bu yalnızlığımızı gidermeye çalışıyoruz. İnsan yalnız kalmaya dayanamaz. Çünkü bir ötekine ihtiyacı var. Biz diğer canlılardan farklıyız. Yoksa yok oluruz. Yalnız kalmamakla ilgili çok yoğun korkular taşırız“ ifadelerini kullandı.
Yalnızlığın temelinin çocukluktaki anılarla ilgili olduğun altını çizen Yiğitsoy, “Pandemi sürecinde her gün dokunabildiğimiz, sarılabildiğimiz arkadaşlarımızı göremediğimiz anlar oluyor. Bakarsanız birçok yasağa rağmen insanların her türlü bir araya gelme çabalarının temelinde de bu var. Yalnız kalamıyor, yapamıyor, duramıyor. Yalnız kalma kapasitesini elde edemediğimizden esasında sağlıklı olan bir süreç, yaraya dönüşüyor. Yalnızlığın çocukluğumuzda anılarla bağlantılı olduğunu bilmemiz gerekiyor. Yetişkin olarak ta ben bu yalnızlık için ne üretebilirim diye kendimize sormamız lazım. Bilin ki yalnız kalmakta zorlanıyorsak, yalnızlıkla olan süreci tam anlamıyla yaşamamışızdır. .Yalnızlık hisseden birine direk öğüt, akıl ve bilgi vermeden ne hissediyorsun, nasılsın diye sormak gerekiyor“ diye konuştu.
1 saat süren eğitim toplantısının sonunda Yiğitsoy, katılımcılardan gelen soruları da yanıtladı. Kayseri Ticaret Odası tarafından eğitim toplantısında Katılımcılara sanal belge verildi.
Kurumsal Haber