Pandemi bize para kazanmayı öğretti

Yaklaşık iki yıldır tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs pandemisi şüphesiz ki en çok yiyecek sektörünü etkiledi. Lokantalar ise bu süreçte batmamak için yeni yöntemler denedi, bunlardan birisi de paket servis… Lokantacılar ve Pastacılar Odası Başkanı Altan Aydemir, 'Pandemide paket servisi esnafa hem para kazanmayı hem de insanlara daha kolay ve hızlı ulaşmayı öğretti' dedi.

Pandemi bize para kazanmayı öğretti

Pandeminin iş yaşantılarında neleri değiştirdiğine değinen Başkan Altan Aydemir, “Paket servis girdi hayatımıza. Pandemi bize farklı şekilde para kazanmayı da öğretti. Paket servisi esnafa hem para kazanmayı hem de insanlara daha kolay ve hızlı ulaşmayı öğretti. Ancak her hizmetin bir bedeli oluştu. Kuryesi, altındaki aracı gibi ek giderler çıktı. Ayağa giden bir hizmet olduğu için esnafa külfet getirdi. Dolayısıyla bu külfet de lokantada yerinde yersen ayrı, paket servisle gelirse ayrı ücretlere sebep oldu. Mecburen 1 veya 2 TL gibi cüzi miktarlar eklendi. Ancak burada bazı üzücü olaylar yaşadık. Fiyatlar farklı diye şikâyet eden oldu” diye konuştu.

Başkan Altan Aydemir aşının önemine değinerek, ‘ Kimse bizim ekmeğimizle oynamasın’ dedi. Başkan aydemir konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“ Bizler aşı noktasında çok kararlıyız. Esnaf arkadaşlara tek tek ulaştık. Gerek giderek gerekse SMS yoluyla. Ancak bazı çalışan arkadaşların aşısı eksikti. Onları da ikna etmeye çalışıyoruz. Önceki kapanma sonrasında yaklaşık 15 dükkân geri açılmadı, iflas ettiler. Eğer ki bir kapanma daha olursa birçok dükkân daha batar. Kimse bu vebalın altında kalmasın. Kimse bizim ekmeğimizle oynamasın, herkes aşısını yaptırsın.”

Esnaf ise pandemi öncesi ve sonrası olarak hayatlarını ikiye böldü. Birçok yeni gelişmenin de yaşandığı pandemi sürecinde lokantacı esnafı yaşadıkları değişimi gazetemize anlattı.

HİÇBİR ŞEY PANDEMİ ÖNCESİ GİBİ DEĞİL

İsmail Özen (46): Vakalar her geçen gün artıyor. Ama ne yapacağız yine mi hayatı durduracağız? Hepimiz aile geçindiriyoruz. Pandemi döneminde de biz çalıştık. Sektör değişti artık. İş düzenimizde değişti, hiçbir şey pandemi öncesi gibi değil. Eskiden sokaktan geçen insanlar çevrilir dükkâna alınırdı. Şimdi paket servis var. Eskiden millet bizim ayağımıza geliyordu şimdi biz onların ayağına gidiyoruz.

PANDEMİNİN BAŞINA DÖNEMEYİZ

Savaş Demir (48): Biz sulu yemek ağırlıklı çalışıyoruz. Kapanma öncesi ve sonrası neredeyse aynı. Mevsimlik değişikler oluyor ama o da bizim beklediğimiz bildiğimiz bir şey. Gurbetçilerin gelmesi ve okulların açılması ile işlerimiz daha da iyi oldu. Pandeminin yaralarını sarmaya çalışıyoruz. Bizler pandemiyi atlattık. Yine arada inişler çıkışlar oluyor ama pandeminin başına dönmeyiz. Avrupa ve Amerika’da kapanmalar bitti. Sürü bağışıklığı demek ki oluyormuş. Bizim ülkemizin de yüzde 70’i aşılandı. Yeniden kapanma olursa birçok esnaf grubu gibi bunun altından kalkamayız.

PANDEMİDE BİZİM İŞİMİZ ARTTI

Erkan Erdoğan (41): Pandemi yaşayan insan nesli için ilk olma özelliği taşıyor. Bu çağda yaşayan biz insanlar daha önce hiç böyle bir şey görmedik. İnsanlarda ne yapacaklarını şaşırdılar. Ne yesek, nasıl beslensek gibi birçok konuya kafa yordu. Pandemi de birçok esnaf kapısına kilidi vururken biz hiç kapatmadık. Paket servis ile devam ettik. Keşke pandemi öncesinde de bu konu üzerine yoğunlaşsaydık. Şimdi işimizin yüzde 90’ı paket servis oldu. Pandemide bizim işimiz arttı.

>>Özel Haber Dilek Bayram