'Ölüm sayıları düşmedi'

Kayseri Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. İlhan Şahin, Kayseri'de vaka sayılarında görülen yüzde 35'lik düşüşün, henüz yoğun bakım hastaları ile ölüm oranlarına yansımadığını söyledi.

'Ölüm sayıları düşmedi'

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, hafta başında yaptığı açıklamasında, Kayseri'deki vaka sayılarının yüzde 35 oranında düştüğünü açıkladı. Tabip Odası Başkanı İlhan Şahin de, söz konusu düşüşün, yoğun bakımdaki oranlarla ölüm sayılarına henüz yansımadığını ifade etti. Şahin, "Bahsi edilen rakamlar pozitif vaka sayılarındaki düşüşe işaret ediyor. Ancak bu yoğun bakımlardaki ağır hastalarımız ve ölüm oranlarında ne yazık ki henüz düşüş söz konusu değil ve durum halâ ciddiyetini koruyor. Yoğun bakım ve ölüm sayıları Kasım ayında ne ise şimdi de aynı durumda. Pozitif vakalardaki düşüşün buraya yansıması biraz daha zaman alacak." dedi.

"KISITLAMALAR İŞE YARADI"

Söz konusu düşüşte, hafta sonu ve gece alınan  kısıtlama tedbirlerinin etkili olduğunu belirten Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu tedbirler alındığında, 'Virüs sadece hafta sonu ve gece mi bulaşıyor' gibi bir takım yorumlar yapıldı ama kısıtlamaları uyguladığımızda hareketliliğin ciddi oranda düştüğünü ve olumlu sonuçlar aldığımızı hep birlikte gördük. Kısıtlamaları uygulamaya başladığımızdan bu yana insanlar evine daha erken saatlerde gidiyor, hafta sonları zaten evden çıkmamış oluyor, kafe ve restoran gibi alanların kapalı olmasından dolayı bir araya gelemedikleri gibi ev, arkadaş ziyaretleri de azalıyor. Öte yandan, bu türlü kısıtlamaların psikolojik etkilerini de görmek gerekiyor. Vatandaş, söz konusu kısıtlamalar olduğunda işin ciddi olduğunu düşünüp kısıtlamanın olmadığı saatlerde bile dışarıda olmamayı tercih ediyor. Bunlar sevindirici ancak rehavete kapılmadan sürekliliğini sağlamak gerekiyor."

"VİRÜS İLK KEZ MUTASYONA UĞRAMADI"

İngiltere'de virüsün mutasyon geçirmesi üzerine tedbirlerin sıklaştırılmasını değerlendiren Şahin, virüsün ilk kez mutasyona uğramadığına dikkat çekti. Söz konusu mutasyonla virüsün yalnızca bulaşıcılığının arttığını ancak öldürücülüğünün arttığına dair herhangi bir bilimsel veri olmadığını vurgulayan Şahin, "İngiltere Sağlık Bakanlığının bilimsel verileri olduğu gibi açıklaması vatandaşın paniklemesine neden oldu. Burada bana göre stratejik bir siyasi hata var. Bu mutasyon yeni değil, ilk de değil. Bir takım bilgisayar modellemeleri yapıldıktan sonra virüsün yüzde 70 daha hızlı bulaştığı görüldü. Dolayısıyla bulaş hızıyla alakalı olan bu mutasyon virüsün öldürücülüğüyle ilgili değil." diye konuştu.

"AŞI İÇİN PANİĞE GEREK YOK"

Mutasyonla birlikte aşının işe yaramayacağına dair bir endişe oluştuğuna değinen Şahin, "Büyük ihtimalle aşı işe yarayacak ve koruyuculuğu devam edecek. Biz bu dönemdeki deneyimlerimizle gördük ki, aşı çalışmalarında yeni mutant virüslere hızla adapte olabilecek düzeye gelindi. Dolayısıyla bu sevindirici bir gelişme. Diğer yandan aşı uygulamalarında herhangi bir ciddi yan etki görülmediğine de şahit oluyoruz. Ancak tabi ki, aşıların koruma sürelerinin ne kadar olacağına dair henüz bir deneyimimiz de bulunmuyor. O nedenle ümitsizliğe ve paniğe kapılmamızı gerektirecek bir şey yok.  Biz her zamanki gidi tedbiri elden bırakmayacağız." ifadelerini kullandı.

Selma Kara