Öğüt'ten rahatlatan bir açıklama geldi

Deprem araştırmacısı Baturhan Öğüt, depremin odak noktasından uzaklaştıkça sarsıntı gücünün azaldığını belirtti. Detaylar Kayseri Anadolu Haberin Kayseri Haberinde...

Öğüt'ten rahatlatan bir açıklama geldi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Deprem Araştırmacısı Baturhan Öğüt, ‘Deprem dalgaları odak noktasından itibaren ne kadar uzaklaşırsa bir o kadar sarsınım gücünü kaybeder’ dedi. 
Öğüt, ‘Diyelim ki 7,4 büyüklüğünde bir depremin olduğunu düşünelim, Depremin odak noktası ve merkez üssünden yaklaşık olarak 100'km çap içerisinde kalan alan içerisinde mercalli şiddet ölçeğine göre 8 ilâ 9 şiddetinde hissedilir tabi bu zemin yapısına göre değişkenlik gösterebilir. 100'km çap alan dışarısındaki alan içerisinde bu rakam düşmeye başlar, Diyelim ki 100'km çap alan içerisinde 8 ilâ 9 şiddetinde hissediliyorsa bu 100'km çapın dışında 7 ilâ 8 şiddetine kadar düşer yine aynı şekil zemin yapısına göre değişkenlik gösterebilir’ diye konuştu. 
Mercalli şiddet ile büyüklük arasında çok fark olduğunun altını çizen Öğüt, ‘Her 100'km çaplık uzaklık ne kadar artsa depremin mercalli şiddeti düşer. Kısaca, 100'km çap içerisinde 8-9, 200'km çapta 7-8, 300'km çapta 6-7, 400'km çapta 5-6, 500'km çapta 4-5, 600'km çapta 3-4 şiddetinde hissedilir. Ayrıca şunu belirtmekte isterim ki mercalli şiddet ile büyüklük arasında çok fark vardır. Bir yerde deprem olduğunda şu ilde şu şiddetinde deprem oldu denilemez, şu ilde şu büyüklükte deprem oldu denilir ya da yazılır’ ifadelerini kullandı.

Öğüt, ayrıca paylaşımda kullandığı görselin temsili olduğunun altını çizdi.