Mevduatta Parası Olanlar Dikkat!

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, sıkılaşma politikaları kapsamında bankalara sürekli yeni tebliğlerde bulunurken, bankalardan vatandaşlar için güzel haber geldi. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri bülteninde…

Mevduatta Parası Olanlar Dikkat!

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın, geçtiğimiz günlerde uygulamaya başlanan sıkılaşma politikaları kapsamında zor duruma düşen vatandaşlara bankalardan bu sefer güzel haber geldi. 

Mevduatta Parası Olanlar Dikkat!

TCMB’nin mevduat faiz oranlarını yüzde 45 olarak belirlemesine rağmen bankalar mevduata yüzde 53'ün üzerinde faiz vermeye başladı. Yeni müşteriler kazanmak için faiz artışında birbirleriyle rekabete başlayan bankalar yüksek mevduatlar vermeye devam ediyor. Yaşanan bu gelişmelere göre 100 bin TL lik mevduat hesabı yüzde 53.63 faizle 3 aylık vadede, bir yılın sonunda 65 bin lira faiz getirisi sağlıyor.

TCMB’nin son istatistiklerine göre aylık faizin yüzde 45.14, 3 aylık faizin yüzde 53.63, 6 aylık faizin yüzde 50.77, 1 yıla kadar olan faizin ise yüzde 43.38 olduğunu belirtildi. Buna göre 6 aylık vadede 100 bin lirasını 1 yıl boyunca faizde tutan mudi kümülatif olarak yüzde 65.41 oranında kazanç elde etmiş oluyor ve 100 bin lirası 165 bin liraya yükseliyor.

Mevduatta Parası Olanlar Dikkat!Faiz Enflasyondan Az

Paradan para kazanmak isteyenler için mevduat faizi cazip görülse de şu anki faiz oranlarıyla anapara, enflasyon karşısında 1.66 puan erimiş oluyor. Mevduat faizinin kümülatif getirisinin enflasyon oranını aşmasıyla birlikte parasını mevduatta değerlendirenler kazanmış oluyor. Ancak şu anda bu durum mevduat hesaplarında henüz gerçekleşmedi.

Mevduatta Parası Olanlar Dikkat!

Merkez Bankası Destekliyor

Merkez Bankası politika faizini yüzde 45'e yükseltti. Bununla birlikte piyasadaki likiditeyi yüzde 45 faiz oranıyla çekerek depo alım ihaleleri düzenlemeye başladı. Bankaların yüksek faiz nedeniyle yeni kredi vermekte zorlandığı dönemde bankalara yönelik olarak destek olan depo alım ihaleleri mevduat faizlerindeki yüksek duruşu korumaya yönelik çabaları da ortaya çıkarıyor.