Melikgazi, Kocasinan, Talas, Hacılar... - Kayseri ilçelerinin eski isimlerini biliyor muydunuz?

Kayseri'nin ve ilçelerinin eski isimleri oldukça ilginç. Kayseri'nin her ilçesinin eski bir adı bulunuyor. Sizler için derlediğimiz Kayseri ilçelerinin eski isimleri için detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…

Melikgazi, Kocasinan, Talas, Hacılar... - Kayseri ilçelerinin eski isimlerini biliyor muydunuz?

Anadolu’nun en önemli kentleri arasında yer alan Kayseri ve ilçelerinin eski isimlerini sizler için derledik.

Melikgazi, Kocasinan, Talas, Hacılar... - Kayseri ilçelerinin eski isimlerini biliyor muydunuz?

Binlerce yıllık tarihinde çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapan Anadolu, tarihi ve doğal güzellerinin yanı sıra mitolojik zenginliğiyle de insanoğlunu hayran bırakacak özellikler taşıyor. Kayseri’nin tarihinde de yaşanan olaylar ve coğrafi konumu, ilçe isimlerine de yansıyor. İlçe isimlerinin nereden geldiğine dair kulaktan dolma bilgiler bilinse de, tam anlamıyla doğru bilgiler bulunmuyor.

Kayseri’nin eski isimleri!

Kayseri asırlar boyunca hep farklı hikâyelerle anıldı. Kayseri’nin en eski ismi Mazaka olarak bilinse de aslında Kanisti’dir. Asurlular dönemine rastlayan çağlardaki bu isim daha sonra ‘Mazaka’ olarak değişmiştir.

Mazaka ismi Kapadokyalıların atası ve lideri Mechus, ya da Mosoch’dan geldiği rivayet ediliyor. Başka bir görüş de, Mazak’ın Grek kültüründen etkilenerek Mazaka’ya dönüşmesinden geldiği yönünde.

Bu isim Frig dilinde Zeus manasına gelen Mazcus’tan gelebileceği de öne sürülmüş. En çok kabul gören etimolojik kökeni de bu olduğu belirtilir. Bulunan en eski paralar üzerinde bu ifadeye rastlanmıştır. Bir dönem Kayseri’nin ismi ‘Eusebeia’ (Evsebela) idi. Bu adla I. Kapadokya Krallığı’nın başkenti olduğu da kaynaklarda ifade ediliyor.

Kayseri Roma İmparatorluğu’nun yönetimine geçince İmparator Tibetius bu kenti îmâr etti. Üvey babası ve selefi Augustus’un onuruna Lâtince ‘imparator şehri’ anlamına gelen ‘Caesarea’ dendi. Zamanla ‘Kaysera’ olarak anıldı. Kayseri’nin bu ismi alış tarihi M.S. 17.yüzyıla rastlıyor. Şehir bu isimle ünlenerek tanınmıştır. Türkler bu şehri fethedince ‘Kayseri’ ismi ile anılmıştır. Araplar ‘Kaysariye’ şeklinde kullanmışlardır. Aynı yıllarda, Anadolu'da aynı isimli başka şehirlerin de bulunmasından dolatı şehri diğerlerinden ayırmak için; 'Erciyes'in kenarındaki Kaisareia, Kapadokya'nın başkenti Kaisareia, Anadolu’nun öncü şehri Kaisareia’ gibi isimler verilmiştir.

‘Kaisareia’ adının ‘Kayseri’ şeklinde okunuşuyla şehir, o tarihten günümüze bu isimle anılıyor.

Peki Kayseri ilçelerinin eski isimleri neler?

Türkiye’deki bütün il ve ilçelerin eski isimlerinin paylaşıldığı bilgilerde Kayseri ilçelerinin isimleri de şu şekilde geçiyor, ‘Akkışla-Akişla, Bünyan-Hamidibûnyan, Develi-Everek, Felahiye-Rumdiğin, Hacılar-Hecîyan, İncesu-Salanta, Kocasinan-Erkilet, Melikgazi-Gesi, Özvatan-Çukur, Pınarbaşı-Liva, Sarıoğlan-Palas, Sarız-Sarez, Talas-Talasa Mazakan, Tomarza-Kustıre, Yeşilhisar-Hisar Everek ve Yahyalı-Qazibeni.