Mayıs Ayı Enflasyonu Zirve Yaptı! Son Yılların En Yüksek Seviyesi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mayıs 2024 enflasyon verilerini açıkladı. Verilere yıllık bazda enflasyon son yılların en yüksek seviyesine ulaştı. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de…

Mayıs Ayı Enflasyonu Zirve Yaptı! Son Yılların En Yüksek Seviyesi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mayıs 2024 enflasyon verilerini açıkladı. Verilere göre, mayıs ayında enflasyon aylık yüzde 3,37 oranında gerçekleşirken, yıllık enflasyon yüzde 75,45'e yükseldi. Bu sonuçlarla birlikte enflasyon, yıllık bazda son yılların en yüksek seviyesine ulaştı. 

Haziran ayında düşüş bekleniyordu

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan da mayıs ayında enflasyonun yüzde 75 ile zirve yapmasını beklediklerini daha önce açıklamıştı. Karahan, haziran ayından itibaren manşet enflasyonda düşüş öngördüklerini belirtmişti.

Ekonomistlerin enflasyon tahminleri, TÜİK'in açıkladığı verilerle büyük ölçüde örtüştü. Reuters ve AA Finans anketleri, enflasyonun mayıs ayında zirve yapacağını öngörmüştü.

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, mayıs ayında;

Aylık enflasyon: yüzde 3,37
Aralık ayına göre enflasyon: yüzde 22,72
Yıllık enflasyon: yüzde 75,45
On iki aylık ortalamalara göre enflasyon: yüzde 62,51 olarak gerçekleşti.

‘Yüzde 50’nin altına gerileyecek’

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, mayıs ayı enflasyon verilerini değerlendirdi. Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada; ‘En kötüsü geride kaldı. Geçmiş 12 ayın birikimli etkilerini içeren yıllık enflasyonda en yüksek seviyeyi bu ay gördük. Enflasyonla mücadelede geçiş dönemi böylece tamamlandı, dezenflasyon sürecine giriyoruz. Enflasyonda kalıcı düşüş haziranda başlayacak. Yıllık enflasyon yüksek ihtimalle üçüncü çeyrek sonunda yüzde 50'nin altına gerileyecek’ ifadelerini kullandı.

Şimşek, ayrıca dezenflasyon sürecinin mali disiplinle desteklenerek devam edeceğini vurgulayarak; ‘Fiyat istikrarına ulaşmak sabır ve zaman gerektiriyor, hedefimize ulaşmakta kararlıyız’ dedi. Şimşek, piyasa beklentilerinin de hedeflere yakınsayacağını belirtti. Şimşek’in açıklamasına göre, piyasa yıllık enflasyonu 12 ay sonra yüzde 33,2, 24 ay sonra yüzde 21,3 seviyelerinde bekliyor.