Maske ve mesafe geri mi geliyor?

Son aylarda havaların bir sıcak bir soğuk seyretmesinden dolayı yurt genelinde salgın hastalıklar baş göstermesi vatandaşın aklına maske ve mesafe geri gelecek mi? sorusunu getiriyor. Konuyla ilgili merak edilenler Kayseri Anadolu Haber'in, Kayseri haberlerinde…

Maske ve mesafe geri mi geliyor?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Son günlerde hastanelerde yoğunluk yaşanması ve hastalıkların çoğalmasından dolayı maske ve mesafe geri gelecek mi? sorusunu gündeme getirdi. Havaların bazı günler sıcak bazı günler soğuk olması da hastalığa davetiye çıkartan unsurlar arasında yer alıyor. Hastaneye başvuran kişilerde Eris Varyantı belirtileri olduğu tespit edildi. İlk olarak Güney Afrika’da ortaya çıkan Eris varyantı, daha sonra Avrupa ve Kuzey Amerika’ya da sıçradı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçtiğimiz ay varyantın Türkiye’de görüldüğünü şu sözlerle açıklamıştı: ‘Covid-19 ortaya çıktığında birçok bilinmezliği içeriyordu. Hem virüs hem de hastalıklar açısından bu süreçte mücadele etmek için erken dönemde aşının geliştirilmesi gerekiyordu. Bu çerçevede inaktif olarak bilinen güvenilir kadim tekniklerle üretilen aşıyı yani Turkovac’ı geliştirmiştik. Bu süreçte artık hastalığı biliyoruz. Virüsü tanıyoruz. Tüm mutasyonların etkilerini ve değişiklikleri takip ediyoruz. Bu mutasyonlarda bugüne kadar hiçbir zaman virüsün ilk çıktığı dönemdeki hasta yapıcı etkisi yani virulansında artış olmadı. Olan mutasyonlar hasta yapma gücü daha zayıf olan mutasyonlar, bunu da dediğim gibi yakından takip ediyoruz. Bu anlamda kesinlikle Eris varyantına yönelik yeni bir tedbir gerekmiyor. Bunu en açık şekilde zaten ifade etmiştim. Hastalığı artık çok iyi tanıyoruz ve endişe edecek hiç bir durum yok.’

Bakan Koca daha sonra hastalık sayılarının arttığını ancak hastaneye yatma oranlarının düşük olduğunu belirtti. 

Artan salgının belirtileri ise şöyle; Boğaz ağrısı, öksürük, baş ağrısı, burun akıntısı, vücut ağrıları, yüksek ateş, yorgunluk… Hastaneye başvuran vatandaşların birçoğunda bu belirtilerin olduğu gözlemlendi. 

Bu hastalık belirtileri bulunan kişilerin, maske takmaları, kendilerini izole etmeleri gerektiği uyarılar arasında yer alıyor. Hastalığa karşı herhangi bir aşı geliştirilmediği ancak bu süreçte grip aşısının yapılması gerektiği yönünde açıklamalar gelmeye devam ediyor.