La Nina Geliyor – Kayseri'yi de Etkisi Altına Alacak

Küresel sıcaklık artışlarına yol açan El Nino – Güney Salınımı son evresine gelmiş durumda. Ancak bu durumun etkilerinin hemen sona ermiyor. El Nino, önümüzdeki dönemde yerini La Nina'ya bırakmaya hazırlanıyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri bülteninde…

La Nina Geliyor – Kayseri'yi de Etkisi Altına Alacak

El Nino, Pasifik Okyanusu sularının, orta ve doğu kısmındaki ekvator bölgesinin yüksek derecede ısınmasından kaynaklanan ve en fazla iki ile yedi yıl arasında süren bir doğa olayı. Yaşanan aşırı sıcaklıklar ile adından bahsettiren hava olayı El Nino, bazı yerlerde kuraklık ve büyük su sorunları yaşanmasına neden olabiliyor. 

La Nina Geliyor – Kayseri'yi de Etkisi Altına Alacak

Geçtiğimiz yıl, 2023 Haziran ayında ülkemizde etkisini göstermeye başlayan El Nino, yavaş yavaş yerini bir başka doğa olayı olan La Nina’ya bırakmaya hazırlanıyor. 

La Nina Nedir?

Normalden daha soğuk deniz yüzeyi sıcaklıklarıyla tanımlanır ve bu durum, atmosferdeki rüzgârlar, hava akımları ve iklim desenlerinde değişikliklere yol açabilir.

Yaşanan bu aşırı sıcaklıklar ve ülkemize gelmesi beklenen La Nina hava olayları ile ilgili konuşan yetkililer ise, konu ile ilgili Haziran ayının El Nina için nötr bir etkiye sahip olacağını belirtiyorlar.

La Nina Geliyor – Kayseri'yi de Etkisi Altına Alacak

Ülkemizde Görülecek mi?

Sonbahar döneminde La Nina olayının yaşanma ihtimali olduğunu ifade eden yetkililer, El Nino nötr etkisini sürdürebileceğini ya da yerini La Nina'ya bırakabileceğini belirttiler. Beklenen bu olayın, bu yaz ortasından sonbahara doğru bir geçiş gerçekleşme ihtimali bulunuyor.

Uzmanların yaptığı açıklamaya göre, El Nino’nun etkisini az ya da çok sürdürmesi durumunda yaz ortasına kadar yüksek sıcaklıklar Türkiye'de ve dünyanın pek çok ülkesinde görülecek. 

La Nina Etkisi Neler?

Kronolojik olarak El Nino’dan sonra yaşanması beklenen La Nina hava olayı etkili olmaya başlarsa, Türkiye’de önümüzdeki sonbahar ve kış aylarında normalinden daha kurak koşullar yaşanabilir.