'Kuzular bile borçlu doğuyor' (VİDEO HABER)
İYİ Partili Kazım Yücel bu kez besicilerin sıkıntılarını dinledi. Girdi maliyetlerinin yükseliğinden şikayet eden besiciler, 'Bir kuzu doğar doğmaz en az 500 TL masrafı oluyor. Maliyetler de artıyor. Borcumuz bitmiyor.' dedi.
Kayseri Büyükşehir Belediyesi İYİ Parti Grup Başkan Vekili Kazım Yücel, Talas Belediye Meclisi İyi Parti Grup Başkanvekili Mustafa Çalıksoy ile birlikte Talas ilçesi Başakpınar Mahallesinde küçükbaş hayvan yetiştiren besicileri ziyaret etti.
Artan girdi maliyetleri nedeniyle hayvancılığın durma noktasına geldiğini belirten besiciler, desteklemelerin yetersiz olduğunu ifade etti. Besiciler, "Bir kızı doğar doğmaz en az 500 TL masrafı oluyor. Ama yem, elektrik,su, çoban gibi masraflar da artıyor. Öyle olunca hem zarar ediyoruz hem de borcumuz bitmiyor. Hacizle karşı karşıya kalıyoruz, borçlarımızın silinmesini istiyoruz." diye konuştu.
"YEM İTHAL EDİYORSAK BU BİZİM AYIBIMIZ"
Besicileri dinleyen İyi Partili Kazım Yücel ise tarım ve hayvancılığın, yanlış politikalardan dolayı bitirildiğini söyledi. Verimli arazilerin bomboş durduğunu buna karşın Türkiye 'nin yurt dışından yem ithal ettiğini hatırlatan Yücel, "Bu kadar araziye rağmen ve çiftçimizin desteklenmemesi nedeniyle Türkiye yurt dışından yem ithal ediyor. Bu Türkiye 'nin ayıbıdır." dedi.
"ET İTHAL EDEREK BESİCİNİN HAKKINA GİRİYORLAR"
Et üretimine de değinen Yücel, hükûmetin besicileri korumak yerine besiciliği bitirmeye yönelik politikalar izlediğini belirti. Kayseri özelinde örnek veren Yücel, kente Et ve Süt Kurumunun getirilmesini istedi. Yücel, "Et üreticilerine garanti verilmesi gerekirken, farklı ülkelerden et alarak fiyat dengesi kurmaya çalışan hükümet besicinin hakkına giriyor. Vergisiz ithal edilen etler ve bu yönde gerçekleştirilen politikalar gerçekleştirilen politikalar nedeniyle besicilik bitme noktasına getirildi." ifadelerini kullandı.
"TARIMDA DIŞA BAĞIMLILIK ENGELLENMELİ"
Yücel, çözüm önerilerine dair ise şunları söyledi:
"Tarımda dışa bağımlılığı engellemek için mutlaka sulu tarım geliştirilmeli. Vatandaşın tarlasına su ulaştırılmalı. Su ve elektrik fiyatları çiftçiden yüzde 50 indirimli alınmalı. Katma değeri yüksek ürünler özendirilmeli. Özendirilen ürünlere devlet desteği ve alım garantisini verilmeli. İthal kartı kullanılarak çiftçiler zor durumda bırakılmamalı. Verimli toprakların mutlaka işlenmesi sağlanmalı. Hayvancılıkta ise et üretiminin devam ettirilmesi için girdi maliyetleri düşürülmeli. Hayvancılıkla uğraşanların su, elektrik, vergi gibi giderlerinde indirimler yapılmalı. Onların önlerindeki engeller kaldırılmalı. Tarım ve Hayvancılıkta güçlü kooperatiflerin ortaya çıkması sağlanmalı ve üreticilere alım garantisi verilmeli."
Kurumsal Haber