Küresel ısınma Kayseri'yi de etkiledi

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Çevre Sorunları ve Temiz Üretim Araştırma ve Uygulama Merkezi (ERÇEVREM) Müdürü Doç. Dr. Oktay Özkan, küresel ısınmanın Kayseri'ye de yansıdığını ifade etti.

Küresel ısınma Kayseri'yi de etkiledi

Çevre sorunları ve etkilerinin hızla artmaya devam etmesi ile çevre kirliliğini azaltmak ve önlemek için çözümler geliştirmek adına üniversite bünyesinde kurulmuş olan ERÇEVREM'in Müdürü Özkan, Kayseri'de iklim değişimi yaşandığını ve buna neden olan etkenlerin küresel ısınma ile Yamula Barajı'nın yapılması olduğunu ifade etti.
 
ORTALAMA SICAKLIK ARTIŞI DAHA SIK YAŞANIYOR

Isınma kavramı yerine iklim değişikliği kavramının getirilmesi temelinde nüfus artışına, sanayileşmeye ve şehirleşmeye bağlı olarak aşırı iklim olaylarının ve genel olarak ortalama sıcaklık artışının daha sık yaşanmasının bulunduğunu belirten Özkan, yaptığı açıklamalarda şunları kaydetti; "Dünya genelinde küresel ısınma kavramı son yıllarda küresel iklim değişikliğine doğru yönelmiştir. Isınma kavramı yerine iklim değişikliği kavramının getirilmesi; temelinde nüfus artışına, sanayileşmeye ve şehirleşmeye bağlı olarak aşırı iklim olaylarının ve genel olarak ortalama sıcaklık artışının daha sık yaşanması nedeniyledir. Türkiye’de iklim değişimi ve yağış eğilimleri ile ilgili yapılan çalışmalar göstermiştir ki; Orta Anadolu’da 1995 yılından sonra yağışlarda ciddi bir azalma kaydedilmiş, sıcaklıklarda ise özellikle yaz aylarında olmak üzere ciddi artış eğilimi söz konusudur. Orta Anadolu ve Kayseri ekseninde değerlendirme yapılacak olursa 90’lı yıllardan sonra hem yağışlarda azalma, hem de sıcaklıkta artışlar yaşanmıştır. Peki iklim değişimi gerçekten yaşanıyor mu? Meteorolojik veriler kesinlikle anlamlı istatistikler sunuyor. Bu bölgede sonbahar yağışlarında ciddi yağış artışları kaydedilirken, yani kışın erken gelmesi, kış yağışlarında ciddi azalmalar kaydedilmiştir. Toplam yağış miktarında ise bu bölgede son 50 yıllık verilere göre yağışların azalma eğiliminde olduğu söylenebilir. Ancak, Türkiye’nin ve dünyanın farklı bölgelerinde aşırı yağışların ya da yağış artışlarının azalmalarının yaşandığı bir gerçektir."    

ERCİYES BUZULU VE YAMULA BARAJI SICAKLIĞI ARTIRIYOR   

Kayseri'deki iklim değişikliğinin nedenleri hakkında yaptığı açıklamalarda sıcaklıklar açısından da bölgede iklim değişiminin etkisinin ciddi şekilde hissedilmekte olduğunu bildiren Özkan; "En anlamlı veri, en düşük sıcaklıklarda yaşanan artıştır. Yani gece sıcaklıkları eskiden olduğu kadar düşük değil. Bunun iki nedeni olabilir: İlki, şehirleşme nedeniyle şehir çevresinde ısı adası denilen ısınmanın oluşması, ikincisi ise küresel ölçekte ortalama sıcaklığın artması. Ortalama sıcaklığın artışı ise büyük oranda yaz sıcaklıklarının ciddi oranda artışıdır. Kayseri ve çevre bölgelerde, yaz sıcaklıklarının artışı bölgede iki önemli su kaynağının; Yamula Barajı ve Erciyes buzullarını ciddi olarak etkilenmesine yol açmaktadır. Kış, ilkbahar ve yaz aylarındaki en yüksek gündüz sıcaklıklarının ciddi miktarda yükselmesi, Erciyes buzullarının hızla erimesine, Yamula Barajı'ndaki suyun da daha hızlı buharlaşmasına ve dolayısıyla havadaki nemin artışına yol açmaktadır. Sonuç olarak Kayseri’de son yıllarda halk arasında söylenegelen Yamula Barajı’nın Kayseri’yi daha sıcak hale getirmesi kısmen doğrudur. Yukarıda bahsedilen nedenlerle yaşanan sıcaklık artışı, hızlı buharlaşma ve nem artışı Kayseri ve çevre bölgelerin özellikle yaz aylarında zaten artma eğiliminde olan sıcaklıkların daha yüksek hissedilmesine neden olmaktadır. Bu yıl çıkan haberlerde de bahsedildiği gibi barajın su seviyesinde de düşüşler görülmüştür. Ayrıca küresel ısınmanın da etkilerini gözlemlememiz mümkün. Daha önceleri Erciyes Dağı'nda yaz sonlarına kadar kar olduğu belirgin bir şekilde görülürken artık yazın ortalarında dahi kar kalmamaktadır" dedi.    

885 BİN LİRALIK PROJEYE TÜBİTAK’TAN DESTEK

Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve ERÇEVREM Müdürü Özkan, ERÇEVREM adına hazırlamış olduğu, 'Organize Sanayi Bölgesi Atık Sularının  Yeniden Kullanımı İçin Membranlı Arıtma Sistemlerinin Konvansiyonel Sistemlerle Karşılaştırılması' başlıklı projesinin, TUBİTAK 1003-Öncelikli Alanlar Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı Kapsamında açılan 'su0201-evsel/endüstriyel atık suların yeniden kullanımı' çağrısı 2. aşama bilimsel değerlendirme sonucuna göre Türkiye genelinde yapılan bir çok başvuru arasından desteklenen 5 projeden biri olduğunu ve 885.000 TL olan projeye TÜBİTAK'tan destek aldıklarını dile getirdi.

ÖZEL HABER: KAAN AKBAŞ