Kurbanlık telaşı erken başladı

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi vatandaşlarda kurbanlık telaşı başladı. Kurbanlık fiyatların yüksek olması ise dikkatlerden kaçmıyor.

Kurbanlık telaşı erken başladı

Kurban Bayramı yaklaşırken, vatandaşı kurbanlık telaşı sardı. 1,5 tonluk tosun ‘Bayram’ ise görenleri hayrete düşürüyor.

Kocasinan ilçesine bağlı Elagöz Köyü’nde bulunan 1,5 tonluk tosun ise görenleri şaşkına çeviriyor. 3 yıl önce bayramda doğduğu için adını ‘Bayram’ koyduklarını ifade eden Besici Aziz Aydın, “Simental cinsi olan Bayram’ın bu kadar büyük olacağını biz doğduğunda tahmin ediyorduk. O yüzden bakımıyla özel olarak ilgilendik” dedi.

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi kurbanlıklar görücüye çıkmaya başladı. Elagöz Köyü’nde Besici Aziz Aydın tarafından yetiştirilen 1,5 tonluk kurbanlık tosun, 150 bin liradan alıcısını bekliyor.

“Tosun ‘Bayram’a gözümüz gibi baktık”

Tosunu, üç senedir çiftliklerinde beslediklerini dile getiren Aydın, bayram günü doğduğu için adını ‘Bayram’ koyduklarını belirterek, “Babasını iki sene önce satmıştık. Bu kadar iri değildi. Ama kaliteli bir hayvandı. Biz de farkındaydık. İki sene boyunca bir padokta tek başına bekledi. Tırnaklarına dahi çok dikkat ettik” diye konuştu.

Büyük hayvanların ilerleyen zamanlarda tırnak ve ayaklarında sorun çıktığını dile getiren Aziz Aydın, “Hayvan büyüdüğünde sıkıntı yaşamaması için büyük bir padokta tek başına bıraktık ki ayaklarında bir sorun çıkmasın. Tosun ‘Bayram’a gözümüz gibi baktık.” ifadelerini kullandı.

Günlük 15 kilo fenni yem tüketiyor

Aydın tosun Bayram’ın günlük 15 kilo fenni yem ile beslendiğini söyleyerek, “Son derece sağlıklı. İki sene önce de şehrin en büyük kurbanlık hayvanı bizdeydi. Önceki kurbanlık tosun 1 ton 250 kiloydu.  Bu sene ki rekorumuz 1.5 ton” dedi.

Bu yıl kurbanlık ne kadar?

Bayrama sayılı günler kala vatandaş kurbanlık arayışına girerken, Besici Aziz Aydın da bu konuda bilgi verdi.

 Yüzde 100 artan et ve yüzde 300 yükseliş gösteren yem fiyatları bu yıl kurbanlık fiyatlarında artışa neden olurken, ortalama büyüklükteki bir hayvanın fiyatı pay başına 5 bin TL dolaylarında. Kurbanlık bir tosunun fiyatı ise 35 bin ile 150 bin arasında değişkenlik gösteriyor.

  Bu sene kurban fiyatlarının yüksek olduğunun altını çizen Aydın, “Bir umut herkes et fiyatının yükselmesini bekliyor. İnşallah biraz daha yükselir. Besiciler de zarar etmez” şeklinde konuştu.

Bu yıl ki kurban fiyatlarını geçen yıl ile karşılaştıran Aydın, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Geçen yıl asgari ücret 2 bin 8 yüz liraydı. Geçen sene hisselerimiz üç çupraydı. Bu sene de asgari ücret 4 bin 250 lira.  Hisselerimizde yaklaşık 5 bin liraya gidiyor. Sanki çok fazla bir değişik olmadı.”

>>Muhammed Kösedağ - Tülay Pala