Kurbanlık Almak İçin Acele Etmeyin - Fiyatlar Tepetaklak Düşüyor!

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala et fiyatlarına art arda gelen zamların ardından gelen indirim haberi vatandaşları şaşırttı. Sektör temsilcileri bu durumun tarihte ilk kez yaşandığını aktarırken piyasada kurbanlık fiyatlarında da düşüşün devam edeceğini belirtiyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…

Kurbanlık Almak İçin Acele Etmeyin - Fiyatlar Tepetaklak Düşüyor!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Son zamanlarda kırmızı et fiyatlarında peş peşe yaşanan zam haberlerinin ardından gelen indirim haberleri vatandaşları şaşırttı. Aktarılan son haberlere göre temel et ürünlerinde kilo başına 35 TL’lik bir indirimin söz konusu olduğu belirtiliyor. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan sektör temsilcileri yaşanan durumu tarihte bir ilk olarak değerlendirirken, piyasada kurbanlık fiyatlarında da düşüşün devam edeceğini aktarıyor. 

Kurbanlık fiyatlarında yaşanan indirimin en temel sebebinin ithal gelen hayvanların kurbanlık olarak girmesi bulunuyor. Bu sebeple sektör temsilcileri de fiyatlar sebebiyle talebin azalmasından ve et satamamaktan şikâyet ederken, besicilerin ise doğudan gelen kurbanlıklarını geri götürmek yerine daha uygun fiyata satmayı tercih ediyor. Ayrıca fiyatların düşmesinin vakıflara yapılan bağışlar sebebiyle olduğu belirtiliyor.

İşte düşüşün sebepleri!

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde Türkiye genelinde vatandaşlar, kurbanlıklarını temin etmek için harekete geçti. Şehirlerde ve köylerde çeşitli pazar yerlerinde kurbanlık satışları yoğun bir şekilde devam ederken, bazı aileler ise çiftliklerden veya özel yetiştiricilerden kurbanlık alımını gerçekleştiriyor. Kayseri’de kasaplık yapan Ali Güneş, sebebini açıkladı.

Küçükbaş 10 Bin TL'den, Büyükbaş 110 Bin TL'den Başlıyor

Kurbanlık fiyatları ise yerel piyasa koşullarına göre değişiklik gösterirken, vatandaşlar uygun fiyatlı ve sağlıklı hayvanları tercih etmeye özen gösteriliyor. Bu yıl Kayseri’de Küçükbaş kurbanlıklar için: 10 bin – 15 bin TL arasında satılırken, büyükbaş kurbanlıklarında 110 bin TL den başlayan fiyatlarla satıldı. 

Ancak bayram öncesinde şehirdeki ve köylerdeki pazar yerlerinde kurbanlık satışları hızla devam ederken, fiyatların düştüğü görüldü. Kayseri’de kasaplık yapan Ali Güneş, bu durumun birkaç sebebi olduğunu aktardı.

Besiciler Elinden Çıkarmak İstiyor

Güneş, doğudan gelen kurbanlıkların geri götürmek yerine besicilerin uygun fiyata sattığını belirterek; ‘Küçük – büyük başta ve hissede bin – 2 bin lira düştü. Sebebi ise doğudan gelen kurbanlıklar var. Besici elinde kalan kurbanlığı geri götürmektense biraz daha fiyatı kırıyor. Elinden çıksın istiyor’ ifadelerini kullandı.
Ayrıca fiyatların düşmesini vakıflara yapılan bağışlar sebebiyle olduğunu söyleyen Güneş; ‘Ayrıca bir de yurt dışı gerçekten büyük faktör. Onu hesap edemediler. Yurt dışına çok yoğun bağış gittiği için vakıflara falan oda biraz etkiledi’ dedi.