KTO Başkanı gurbetçilere bakın hangi çağrıda bulundu!

Küresel çaptaki ekonomik kriz nedeniyle sıkıntı yaşayan Kayseri esnafı, gurbetçi vatandaşların destekleriyle nefes aldı. Kayseri Ticaret Odası Başkanı (KTO) Ömer Gülsoy da gurbetçilere önemli bir çağrıda bulundu. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde...

KTO Başkanı gurbetçilere bakın hangi çağrıda bulundu!

Küresel çaptaki ekonomik kriz nedeniyle sıkıntı yaşayan Kayseri esnafı, gurbetçi vatandaşların destekleriyle nefes aldı. Yaz aylarının gelmesiyle beraber son dönemde artan gurbetçi ziyaretleri, şehirdeki ticaretin canlanmasına ve esnafın yüzünün gülmesine neden oldu.

Kayseri’nin tarihi çarşılarından olan Kapalı Çarşı’da gurbetçi yoğunluğu yaşanırken, yabancı turistlerde esnafın yüzünü güldürmeye başladı.

KTO Başkanı gurbetçilere bakın hangi çağrıda bulundu!

Özellikle yaz aylarında tatil döneminin gelmesiyle birlikte yurt dışında yaşayan gurbetçi vatandaşlar, memleketlerini ziyaret etmek ve yakınlarıyla bir araya gelmek için Kayseri'ye akın etti. Bu akın, şehrin ticaretine olumlu bir etki sağladı.
Kentteki restoranlar, kafeler, alışveriş merkezleri ve turistik mekanlar, gurbetçilerin yoğun ilgisiyle hareketlendi. Özellikle gurbetçilerin alışveriş tercihleri ve tüketimleri, esnafa can suyu oldu. Gurbetçi ziyaretçiler, yöresel ürünlere ve el emeği ürünlere ilgi göstererek, yerel esnafların da desteklenmesine katkı sağladı.

Yurt dışında zor şartlarda çalışan ve memleketlerine daha çok gayrimenkul alanında yatırım yapan gurbetçi vatandaşlar ise dönüş yolunda da Kayseri’nin özel lezzetleri yanlarında götürüyor.

'Gurbetçilerimizin ticaretimize müthiş katkıları var!'

Kayseri Ticaret Odası (KTO) Başkanı Ömer Gülsoy Kayseri Anadolu Haber Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, gurbetçilerin Kayseri ticaretine ciddi katkıları olduğunu ifade etti.

Gülsoy, “Anadolu'da 7,8 ve 9’ncu aylar 'gurbetçi mevsimi' olarak bilinir. Gurbetçilerimizin gelmesiyle birlikte şehrimizde de hareketli günler yaşanıyor. Anavatanlarına gelen gurbetçilerimizin A’dan Z’ye her sektöre faydaları var. Özellikle hizmetler sektörümüzde iş yapan iş dünyamız, hareketli günler geçiriyor, ciddi anlamda da gelir elde ediyorlar. Bu da bizi mutlu ediyor.” dedi.

KTO Başkanı gurbetçilere bakın hangi çağrıda bulundu!

Konaklama, yeme-içme, turizm gibi sektörlerde gurbetçilerin canlılık gösterdiğini belirten Gülsoy, bu canlılığın yaz sezonu boyunca devam etmesini umut ettiğini söyledi.

Kayseri Ticaret Odası Başkanı olarak gurbetçilerden bir ricası olduğunu kaydeden Başkan Gülsoy, “Mutlaka çocuklarını da yanlarında getirsinler.  Çünkü 3 ve 4. kuşak gelmek istemiyor. Mutlaka anavatanlarına gelsinler, buradaki kültürümüzü, örf ve adetlerimizi yerinde görsünler, yaşasınlar ve unutmasınlar. Vatan toprağıdır. Dost ve akrabalarını ziyaret etsinler. Bu sebeple milli ve manevi duyguları da çocuklarımıza aşılamamız lazım diye düşünüyorum.” diye konuştu.

'Gurbetçilerle manevi bağlarımız önemli'

Kapalı Çarşı’da 15 yıldır Özlem Ahşap dükkanını işleten Kayserili esnaf gurbetçilerin özellikle isim yazılı hediyelikler tercih ettiklerini söyledi.

Kışın da Erciyes Dağı’na tezgah açtığını belirten esnaf turistlere Kayseri’yi ve kültürünü tanıtmaktan mutluluk duyduğunu kaydetti.

KTO Başkanı gurbetçilere bakın hangi çağrıda bulundu!

Günde ortalama 100 kişinin dükkanını ziyaret ettiğini belirten Kayserili esnaf, şunları kaydetti:

“Gurbetçilerimiz gerçekten çok iyi insanlar efendi çocuklar. Mesela bir insanı sevdikleri zaman yine geliyorlar. Haziran ve Eylül ayında dükkanda hareketlilik oluyor. Benim gurbetçi müşterilerimle aram çok iyi abi kardeş gibi olduk. Buradan alışveriş yapa yapa tanıdılar sevdiler. 15 yıl oldu neredeyse. Ben başka bir yere gitsem mesela o an orada gurbetçi kardeşlerimiz de oluyor ‘bu kapalı çarşıdaki abi’ diyor mesela bu çok hoşumuza gidiyor. Bazen manevi bağlar maddi bağlardan daha güzel. Manevilik nedir? Mesela kendi bir tane alacağına en azından yanında bir arkadaşı olur 3 kişi 5 kişi oda alır. Buda çok güzel bir şey en azından seni tanıtıyor. Ben bunu seviyorum mesela. Böyle olunca hem ekonomimize katkı sağlıyorlar. Allah gurbetçilerimizden de razı olsun. Esnaf arkadaşlarıma da diyorum. O insandan 10 lira yerine 5 lira alın. İnsanlar size sürekli gelsin beş beş versin.”

KTO Başkanı gurbetçilere bakın hangi çağrıda bulundu!

'Memleketimizde alışveriş yapmak güzel'

Belçika’da doğup büyüyen 21 yaşındaki Feyza Güven, memleketin değer bilene güzel olduğunu söyledi.

KTO Başkanı gurbetçilere bakın hangi çağrıda bulundu!

Her yıl Kayseri’ye geldiklerini anlatan Güven, “Annem Kayserili o yüzden her yıl geliyoruz. Buradan hediyeler götürüyoruz. Tabi daha çok Pastırma ve sucuk. Arkadaşlara ise takı alıyoruz hediyelik olarak. Memleketimiz değer bilene güzel burada alışveriş yapmak da güzel.”  dedi.