Kredi kartı komisyonları arttı - Küçük esnaf zor durumda!

Kredi kartı komisyonları arttı, küçük esnaf zor durumda! Bankalar, pos cihazı kullanan işletmelere uzun süredir uyguladığı 0.49 - 0.79 seviyesindeki komisyon oranını artırdı. Kayseri bağlamında küçük işletmeler nasıl bir yol izleyecek? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri bülteninde...

Kredi kartı komisyonları arttı - Küçük esnaf zor durumda!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kredi kartı komisyonları arttı, küçük esnaf zor durumda! Bankalar, pos cihazı kullanan işletmelere uzun süredir uyguladığı 0.49 - 0.79 seviyesindeki komisyon oranını yüzde 3.5'e yükseltti. Artırılan zamlardan sonra bankalar ile mevcut anlaşmalarda rekor iptal talebi yaşanıyor. Kayseri bağlamında da pek çok işletme ve markanın etkileneceği karar geçen hafta alınırken, büyük mağazalardan ziyade küçük esnafın karardan etkilenmesi bekleniyor. İşletmelerin kredi kartı kullanımını müşteri bazlı iptal mi edeceği ya da zam yapmaya mı yöneleceği ise merak ediliyor.

Cumhuriyet Gazetesi'nden Ali Can Polat'ın yaptığı habere göre, yeni komisyon oranı kararı bu hafta içinde birçok işletmeye uygulanmaya başlandı ve iş dünyasında dalgalanmalara yol açtı. İşletme sahipleri, komisyonlardaki bu büyük artışın kazançlarını olumsuz etkileyeceğini düşünerek farklı stratejiler geliştirmeye başladı.

Kredi kartı seçeneği iptal edilebilir

Bazı işletme sahipleri; ürün, mal ve hizmet bedellerine zam yapma yolunu tercih ederken, diğerleri ise kredi kartı ile alışveriş seçeneğini tamamen kaldırma kararı aldı. Bu durum, tüketici alışkanlıklarını da etkileyebilecek gibi görünüyor.

İşletme sahiplerinin bir kısmı ise bankaların yüksek komisyon oranlarını atlatmanın yollarını arıyor. Bu işletmeler, müşterilerinin işyerine havale veya EFT ile ödeme yapmasını kolaylaştırmak amacıyla IBAN adreslerinin karekodlarını kullanmaya başladı. Böylece müşteriler, para transferi ile aldıkları ürünün veya hizmetin bedelini işyerine direkt olarak aktarabiliyor ve bankalar bu işlemden herhangi bir komisyon alamıyor.

Kayıt dışı ekonomiye sebep olur mu?

Uzmanlar, bu tür pratiklerin kayıt dışı ekonomiyi teşvik edebileceğine dikkat çekerken, işyerlerinin bu şekilde elde ettikleri kazançların vergilendirilmemesi durumunda ciddi cezalarla karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulunuyor.

Aynı zamanda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın faiz oranlarını artırma kararlılığı, iş dünyasının gündemini de etkiliyor. Erkan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna yaptığı sunumda, parasal sıkılaşma politikalarının devam edeceğini ve faizlerin hedeflenen seviyeye gelinceye kadar artırılacağını açıkladı. Bu açıklama, 26 Ekim tarihinde alınacak faiz kararını merakla bekleyen piyasalarda spekülasyonlara neden oldu.

Aylık faiz oranı 4,47'ye çıkacak

Beklentilere göre, TCMB'nin 500 baz puanlık bir faiz artırımına gitmesi durumunda, 1 Kasım 2023 itibarıyla kredi kartı akdi faiz oranları yüzde 3,71'e yükselecek. Ayrıca bankaların sunduğu kredili ürünler, Kredili Mevduat Hesabı (KMH) ve nakit avans işlemleri için alınan aylık faiz oranı yüzde 4,47'ye çıkacak. Bu gelişmeler, hem işletmeler hem de bireyler için finansal planlamaları zorlaştırabilir.

Bankaların komisyon oranlarının artışı ve faiz oranlarındaki değişiklikler, Türkiye'nin ekonomik gündeminde önemli bir yer tutarken, iş dünyası bu dalgalanmalara adapte olmaya çalışıyor. Banka işlemleri ve finansal kararlar, yakından takip edilmeye devam ediyor.