Konuta Gurbetçi Dokunuşu...

Türkiye genelinde konut satış sayısı bu Ağustos ayında geçen yıla göre yüzde 1,1 geriledi. Kayseri'de ise 2023 yılının ilk 6 ayında konut satışında düşüş yaşanırken, gurbetçilerin yoğun olarak geldiği Temmuz ve Ağustos aylarında bu rakam yükselişe geçti. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de...

Konuta Gurbetçi Dokunuşu...
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustos ayına ilişkin konut satış istatistiklerini açıkladı. Buna verilere göre, Türkiye genelinde konut satış sayısı ağustosta geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 1,1 gerileyerek 122 bin 91'e düştü. Konut satışları Ocak-Ağustos döneminde ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15,5 azalışla 797 bin 418 olarak gerçekleşti. Kayseri’de ise 2023 yılının ilk 6 ayında konut satışında düşüş yaşanırken, gurbetçilerin yoğun olarak geldiği Temmuz ve Ağustos aylarında bu rakam yükselişe geçti. 

Konuta Gurbetçi Dokunuşu...

Türkiye genelinde diğer konut satışları Ağustosta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,3 artarak 105 bin 716'ya ulaştı. Toplam konut satışları içinde diğer satışların payı yüzde 86,6 olarak gerçekleşti.
Ocak-Ağustos döneminde gerçekleşen diğer konut satışları ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,9 azalışla 644 bin 980 olarak kayıtlara geçti.

Konuta Gurbetçi Dokunuşu...

Kayseri’de Ağustos ayı konut satış oranları 

Kayseri’de Ocak ayında 2 bin 644 konut satışı yapıldı. Şubat, Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran, aylarında konut satışlarında düşüş yaşandığı izlenirken, Ağustos ayında önce üç aya göre artış olduğu gözlendi.

Genel düşüş gözlerden kaçmadı!

Şubat ayında bin 645 konut satılırken, Mart ayında şehirde 2 bin 79 konut satışı yapıldı. Nisan ayında bin 582 konutun satıldığı Kayseri’de Mayıs ayında 2 bin 441, Haziran ayında ise bin 983 konut satıldı. Genel düşüş grafiğini gurbetçi vatandaşların yoğun olarak gelmeye başladığı Temmuz ve Ağustos ayı değiştirdi. 

Temmuz- Ağustos ayında gurbetçi etkisi…

Temmuz ve Ağustos ayında Kayseri’de konut satışında artış yaşandı. Temmuz ayında 3 bin 9 konut satılırken, Ağustos ayında şehirde satılan konut sayısı 3bin 200 oldu. Kayseri’de geçtiğimiz yıl Temmuz ayında 2 bin 238 konut satıldığı biliniyordu, önceki yılın aynı aylarına göre konut satışında artış yaşandığı gözlemlendi.
Kayseri’de 2022 yılında ilk 7 ayında 16 bin 181 konut satışı gerçekleşirken, 2023 yılının ilk 7 ayında ise konut satışında düşüş yaşandı. Böylece ilk 7 ayda satılan konut sayısı 15 bin 383 oldu.

Kayseri’deki Konut Satış Ağustos İstatistikleri 

Endeksa’dan alınan veriler baz alındığında Kayseri Ağustos ayı sonu itibarıyla son bir yıl içerisinde satılık konutların fiyatları %79,75 artış gösterirken, aynı niteliklere sahip ortalama satılık konut fiyatları 1.812.195 TL Ortalama satılık konut büyüklüğü ise165-170 metrekaredir.

Konuta Gurbetçi Dokunuşu...

Amortisman (Geri Dönüş) Süreleri

Kayseri’de satılık konutların ortalama metrekare birim fiyatı Ağustos ayı sonu itibarıyla 10.983 TL. Benzer niteliklere sahip satılık konutları amortisman süreleri ise 19 yıl dolaylarında...

Konut fiyatları en fazla artan İlçeler

Ağustos ayı sonundan itibaren konut için Kayseri ilinde en fazla değer kazanan ilçeler; Hacılar, Bünyan, İncesu, Develi, Kocasinan olmuştur.

Konuta Gurbetçi Dokunuşu...

Konut fiyatları en az artan ilçeler

Ağustos ayı sonu itibarıyla konut için Kayseri’de en az değer kazanan ilçeler ise şöyle; Talas, Yahyalı, Melikgazi, Kocasinan, Develi olarak tespit edilmiştir.

En hızlı kazandıran ilçeler

Geri dönüş süreleri incelendiğinde Ağustos ayı sonu verilen rakamlara göre Kayseri’de en hızlı amortisman süresine sahip ilçeler Bünyan, İncesu, Yahyalı, Hacılar, Talas olarak belirlenmiştir.

En geç kazandıran ilçeler

Geri dönüş süreleri incelendiğinde Ağustos ayı sonu itibarıyla Kayseri’de en geç geri dönüşe sahip ve geç kazandıran ilçeler sıralaması şöyle; Develi, Kocasinan, Melikgazi, Talas, Bünyan olmuştur.