Kira kriziyle bakın nasıl baş ediyorlar!

Son zamanlarda kiralardaki fahiş artışlar sebebiyle kiracılar kendilerine çözüm arayışına girdi. Kiracılar altından kalkamadığı kira kriziyle bakın nasıl baş ediyorlar? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri bülteninde…

Kira kriziyle bakın nasıl baş ediyorlar!

Ekonomik sebepler, yüksek enflasyon sebebiyle son yıllarda büyük artış gösteren kira fiyatları aldı başını gidiyor. Kiracılar ise çareyi kendi yöntemlerini hayata geçirmekte buluyor. Peki kiracılar kira kriziyle nasıl baş ediyorlar? Detaylar Kayseri Anadolu Haber’de…

Kira kriziyle bakın nasıl baş ediyorlar!

Son yıllarda kiralardaki artış barınma krizi sorununu ortaya çıkardı. Artan kiralara yetkililer tarafından önlemler alınarak konut kiralarına yapılacak artış yüzde 25 ile sınırlandırılmıştı. Ancak kira artışları sınırın çok üzerinde gerçekleşirken, kiracılar ve ev sahiplerine de adliye yolu göründü.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ülke genelinde ortalama konut kiraları ise son bir yılda yüzde 101, son iki yılda yüzde 183, son beş yılda ise yüzde 288 oranında arttı. Ancak reelde karşılaşılan kira artışları bunun çok daha üzerinde oldu. Bahçeşehir Üniversitesi bir ilan sitesi verileri ile yaptığı hesaplamaya göre Eylül 2021 ile Temmuz 2023 döneminde ortalama kiralık konut metrekare fiyatı yüzde 472 oranında arttığı görüldü.

Kira fiyatlarında son 5 yılda yüzde 288 artış görülürken, bu oran son bir yılda yüzde 101 oldu. Artıştan etkilenen milyonlarca kiracı, kira krizine çözüm olarak paylaşımlı kiralama yöntemini buldu. Ev arkadaşı, paylaşımlı ev ilanları son yıllarda ilan sitelerinde de oldukça fazla görülmeye başlandı. Paylaşımlı evlerin en yüksek olduğu iller ise Yalova, Antalya ve İstanbul oldu.

Kayseri’de de onlarca kiracı yanlarına arkadaş bulmaya çalışıyor. Talas’ta kirada oturduğunu söyleyen bir vatandaş, ‘Bu kira fiyatlarını tek başına karşılamak mümkün değil. O sebeple ben de dâhil etrafımdaki birçok insan yanına ev arkadaşı arıyor. Öğrencilerin çıkış yolu olan bu yöntem ailesinden ayrı olan birçok insanın da çözümü oldu. Artık herkes yanına ev arkadaşı arıyor’ dedi.

Ev sahiplerinin bunu fırsat olarak değerlendirdiğini söyleyen kiracı, ‘Ev sahiplerinin bu noktada vicdanı yok. Ev arkadaşı ile yaşayacağını söyleyen kiracılara daha yüksek fiyatlar çıkarıyorlar’ ifadelerini kullandı.