Keskin'den şok iddialar: Kayseri Şeker'de ne oluyor?

CHP Kayseri İl Başkanı Feyzullah Keskin geçtiğimiz günlerde düzenlenen basın toplantısında Kayseri Şeker Fabrikası ile ilgili şok iddialarda bulunmuştu. Keskin, katıldığı bir televizyon programında konuya ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde...

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Keskin'den şok iddialar: Kayseri Şeker'de ne oluyor?

CHP Kayseri İl Başkanı Feyzullah Keskin geçtiğimiz günlerde düzenlenen basın toplantısında Kayseri Şeker Fabrikası ile ilgili şok iddialarda bulunmuştu. Keskin, katıldığı bir televizyon programında konuya ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. 

Keskin, Kayseri Şeker Fabrikasının kendi bünyesinde canlı hayvan alımı yaparken 2018 yılında alınan bir kararla bu işin 100 bin lira sermaye ile kurulan 18 günlük bir firmaya devredildiğini ifade etmişti.

Keskin konuya ilişkin yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:  "Kuruluşundan tam 18 gün sonra hani yıllarca bu işi yapan, bilen değil kurulmuş bir gün sonra direkt olarak veriliyor ve İspanya'dan canlı hayvan taşınması için söyleniyor. Öyle bir şey getiriyor ki bu firmaya 550 bin euro komisyon veriliyor daha önce kendisinin direk almış olduğu bir şey yapıyor ve buraya teslim bin hayvan olarak düşünürken 800 küsürlere kadar düşüyor ve biz bin hayvan parası ödüyoruz yetmiyor 550 bin euro da komisyon veriyoruz. Şimdi şu soruyu sormak lazım; neden direkt alım yaparken bir komisyon verme ihtiyacı hissediyorsunuz? Tabi şu söylenebilir. Büyük sermayesi olan bir kurumda 550 bin euro yani 15-16 milyonun ne önemi var diyebilir bazı yöneticiler ama usulsüzün bir arasında birdir, bin lirası da, zihniyet önemlidir o yüzden bizim için rakam önemli değil. Yani şöyle bir şey söylenmesin hak din var ya, bir ara belediyelerle ilgili konuşuyordu ya çalıyorsa işte yapıyor diyor. Hırsızlığın çalmanın azı çoğu olmaz, ahlaki bir meseledir. Çok detaylarına girmiyorum çünkü hiç yanılmıyorsam hukuksal anlamda da devam ediyor." 

Keskin, 4 Ekim Çarşamba akşamı Olay Türk televizyonunda Gazeteci Osman Çiftci ve Gazeteci Cem Atakan'ın Yüz Yüze programına konuk oldu.

Programda Keskin'e Kayseri Şeker Fabrikası ile ilgili ortaya attığı iddialar ve iddialara karşılık veren fabrikanın, "Ticaret Bakanlığı Teftiş Kurulu’nun düzenlediği raporda söz konusu iddiaların gerçeği yansıtmadığı ve suç unsuru taşımadığı ifade edilmiştir." cevabı hatırlatıldı.

Keskin bunun üzerine, partisinin bir kongre sürecinde olduğu için önceliklerinin değiştiğini ancak önümüzdeki hafta açıklama yapacağını söyledi.

Keskin, "Ben görev devir tesliminde net söyledim. Kayseri mal olmuş ve kişisel olmayan firmalarla ilgili mutlaka olumsuzluklar varsa karşısında olurum olumluluk varsa desteklerim diye söyledim. Tabii böyle söyledikten sonra bir süre sonra bana bazı kurumlarla ilgili bilgiler gelmeye başladı. Ben de bir komisyon kurdum. Gelen bölümleri ayırdım. Şeker'i tamamen bir devlet kurumu olarak görüyorum. Kayseri'deki kırk bine yakın çiftçinin bir yeri, çiftçi malıdır, o şekilde gördüğüm için. Bana ilginç bilgiler ve arkasından belgeler gelmeye başladı. Ben bunu hukukçulara da yeminli mali müşavirlere ve muhasebecileri de incelettirdim. Bir buçuk aylık bir çalışma sonunda dokuz tane başlık altında bunları sadeleştirdik."

Düzenlediği basın açıklamasında 2 soru sorduğunu ve karşılığında birçok tehdit aldığını açıklayan Keskin, "Birinci sorduğum daha önce kendilerinin yapmış olduğu canlı hayvan alımına on sekiz günlük yeni kurulmuş herhangi bir iş bitiriciliği olmayan bir firmaya bir komisyon ödeyerek ve canlı hayvan getirttiriliyor. Olabilir, dersiniz ki bu işle uğraşıyoruz gelir ama işin ilginç yanı şu burada firma zarara uğratılıyor. Bir protokol ve buna benzer çok sağlıklı bir şey olamayan sadece senet alınıyor. Zarara uğratıldığı için geriden danışmanlık firmasından iadesi isteniyor ama o firmanın üzerine hiçbir şey bulunmuyor. Benim sormak istediğimdi şuydu, 'Niye daha on sekiz günlük kurulmuş... madem siz yapmıyorsunuz bunu bir firmayla getirteceksiniz daha tecrübeli bir firmayla getirip burada fabrikayı zarara uğratmaya hakkınız yok?' diye soru sordum." dedi.

İkinci sorduğu soruyu anımsatan Keskin, "İkinci sorduğum soruda Şeker’in başka bir firmaya satıldığını, üç buçukken 4,2 liraya satıldığını ama depolarda kaldığını, o firmanın bir içecek firmasına peşin paylar satıp kaç ayda Şeker Fabrikası ödendiğini sordum. Şimdi bu sorularda Şeker Fabrikasını küçük düşürücü, şeker paresine değerini düşürebilecek bir şey var mı? İki tane iddia." diye konuştu.

İddiaları Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay'a direkt sorulup sorulmadığı sorusu üzerine Keskin, önümüzdeki hafta basın toplantısı yapacağını ve konuya ilişkin iddialar belgelendirilirse Akay'ın ya istifa edeceğini ya da görevden alınacağını vurguladı.

Keskin, "Şimdi insanlar size güvenip gelip bir bir şeyler söylüyor. Sadece bu iki soruyla kalsa inanın hiç çekinmem, gider oturur, çayını da içer, konuşulurdu. Ama göreceksiniz ileriki süreçlerde öyle ilginç bilgiler ve belgeler var ki ben aslında çok kısa bir şekilde fabrika zarara gelmesin tekrar insanlar yıpranmasın diye aslında bir uyarı yaptım. Çok iyi niyetle ve çok basit iki tane soruyla sordum. Ve bunlar mahkeme kayıtlarına yansımış. Bakın şimdi müfettiş raporları geldi bana. Pazartesi, salı günü basın toplantısı yapacağım. Gelen bir bilginin belgesi gelirse bakın ilk defa belki burada söylüyorum eğer o bana gelen bilgi belgelendirilirse bir gün sonra ya Hüseyin Akay istifa eder ya da görevden alınır. Bu kadar net söylüyorum. O iddia edilen bilgi belgelendirilirse, iftira da olabilir. Belge gelmeden içerikle hiç konuşmuyorum."ifadelerini kullandı.

https://www.kayseriolay.com/huseyin-akay-istifa-eder-ya-da-gorevden-alinir/109441/